Újra lehetne bárkinek flóbertpisztolya

Vágólapra másolva!
Máris módosítanák azt az alig másfél évvel ezelőtt hatályba lépett törvényt, amely fegyvertartási engedélyhez kötötte a flóbertpisztolyok tartását. A javaslat szocialista beterjesztői azt akarják, hogy újra lehessen bárkinek ilyen fegyvere. Az enyhítést azzal indokolják, hogy flóbertpisztollyal nem lehet megölni vagy súlyosan megsebesíteni másokat.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-s Vári Gyula és Gál Zoltán által benyújtott törvényjavaslat szerint fegyvertartási engedély nélkül juthatna flóbertpisztolyhoz gyakorlatilag minden felnőtt állampolgár. A jelenlegi fegyvertartási törvény szerint ilyen típusú pisztolyt csak hatósági engedéllyel lehet vásárolni és tartani. Nem volt ez mindig így: a 2004-es törvény előtt ezeket a fegyvereket szabadon lehetett vásárolni, csak minimális előírások voltak a leendő birtokosára nézve, például be kellett töltenie a 18. életévét.

A flóbertpisztoly ugyan tűzfegyver, de a belőle kilőtt lövedék csőtorkolati energiája nem több 7,5 joule-nál. Igazságügyi szakértők szerint ez az érték az, amely felett a lövedékkel már súlyos sérülést vagy akár halált is lehet okozni - olvasható a törvényjavaslat indoklásában. Tehát a flóbertpisztoly nem "éles" lőfegyver, sokkal inkább a riasztó- (gáz-) és a légfegyverekhez hasonlít.

A javaslatot beterjesztő Vári Gyula képviselő is ebben látja az enyhítés alapvető indokát, mint mondta, a flóbertpisztoly nem alkalmas az élet kioltására. Ha a műszaki jellemzőit nézzük, ennyiből akár egy nagyobb konyhakés tartását is engedélyhez lehetne kötni - tette hozzá a képviselő. Az Európai Unió tagállamainak többségében, így a szomszédos Szlovákiában sem kell fegyvertartási engedély az ilyen típusú fegyverekhez. A felelős, felnőtt magyar lakosságnak nincs szüksége az uniós irányelvnél jóval szigorúbb törvényre - mondta Vári Gyula.

Mint azt a Gál Zoltánnal együtt benyújtott törvényjavaslatban megfogalmazzák: ha az engedélyeztetési kötelezettség megszűnik, akkor sokan mentesülnek a "hosszadalmas ügyintézéstől", és a hatóságoknak sem kell több tízezer darab engedélyt kiadniuk.

A most módosítani kívánt törvény a korábbi flóberttulajdonosoknak tavaly június végéig adott haladékot arra, hogy bevizsgáltassák fegyverüket és a rendőrségtől megkérjék rá az engedélyt. A bevizsgálásra és a tanúsítvány kiállítására a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. jogosult.

Hamza Emil, a cég igazgatóhelyettese az [origo] érdeklődésére elmondta, náluk a mai napig összesen csak 8500 flóbertpisztolyt vizsgáltattak be. Azt nem tudta megmondani, valójában hány ilyen fegyver lehet ebben a pillanatban magánszemélyeknél, de valószínűleg sokkal több, mint ahányat előírásszerűen bevizsgáltattak náluk.

Egy adatot találunk a törvényjavaslat indoklásában, e szerint becslések szerint ma Magyarországon 100 ezernél is több flóbertpisztoly van magánszemélyek birtokában. Így amennyiben az Országgyűlés elfogadja a flóbertpisztolyok engedély nélküli tartását, több tízezren lélegezhetnek fel. Hiszen aki nem szerezte be utólag fegyveréhez az engedélyt, vagy aki illegálisan jutott flóbertpisztolyhoz, az a most érvényben lévő szabályok szerint bűncselekményt követ el.

Gergely Zsófia