Jó fizetés nélkül csőd a gyerekvállalás

Vágólapra másolva!
Egy új felmérés szerint kismértékben csökkent a szegénység és ezzel együtt az emberek közötti anyagi különbség is, a kedvező változásokból azonban a több gyereket nevelő családok mit sem éreznek. Az egyik szülőnek továbbra is kiemelkedően jó keresetre van szüksége ahhoz, hogy több gyerek vállalása ne döntse anyagi csődbe a családot. A szegények számát körülbelül egymillióra becsülik a közvélemény-kutatók, de a legszegényebbekhez nem jutnak el a kérdezők.
Vágólapra másolva!

"A mélyhűtő és a mikrohullámú sütő létszükségletté válik, és minden edényt nagyobbra kell cserélni" - sorolta a sok gyereket nevelő családok extra kiadásait Morvainé Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének munkatársa. Az egyik szülőnek kiemelkedően jó fizetésének kell lennie, különben szinte menthetetlenül szegénység vár a két-három gyereknél többet vállaló családokra - tette hozzá. Állítását alátámasztja a TÁRKI kutatása, amely szerint a legrosszabb helyzetben ma Magyarországon a gyermekes családok vannak, közülük is azok, ahol több gyereket nevelnek.

A családi pótlék, a lakásfenntartási és a lakbér-támogatási rendszer nem támogatja kellően azokat a párokat, amelyek sok gyereket vállalnak - állítja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének munkatársa. A hátrányos helyzet nem csak abból adódik, hogy a családban kevesebb pénz jut egy főre, de sok édesanyának reménye sincs arra, hogy munkát vállaljon a gyerekek mellett. Az ő helyzetükön segíthetne, ha például megszerveznék, hogy részt vehessenek a környezetükben élő idősek gondozásában, de ilyen kezdeményezésre még csak nagyon kevés példa van.

Kiemelkedő kereset nélkül a családok anyagi helyzetét általában már egy gyerek vállalása is megingatja. "A gyerek születése után fél évig nincs gond, de utána nehéz kijönni egy fizetésből és a gyedből" - mondta az [origo]-nak nyilatkozva egy fiatal anyuka, aki 13 hónapos gyereke mellett kezdett dolgozni ismét. Ráadásul új állás után kellett néznie, mert korábbi munkahelyére csak 2007-től vették volna vissza. "A rezsi és az utazási költségek folyamatosan nőnek, törleszteni kell a lakáshitelt is, a fizetések viszont nem emelkednek" - mondta. Anyagi helyzetük miatt egyelőre nem is tervezik második gyerek vállalását.

A legjobb helyzetben - a TÁRKI adatai szerint - a gyerek nélküli párok vannak. Átlagos vagy annál jobb fizetés mellett az ő életüket szinte kizárólag a lakáshitel törlesztése keseríti meg. "Törlesztjük a lakáshitelt, fizetjük a rezsit, fenntartunk egy autót, nyaralás viszont nem fér bele minden évben" - mondták az [origo]-nak egy fiatal házaspár tagjai, akik mindketten nettó 150 ezer forint körül keresnek. Ez az összeg pedig az átlagkereset duplájánál is több, a TÁRKI számításai szerint ugyanis az átlagkereset nettó 63 ezer forint volt 2005-ben.