Vágólapra másolva!
A nyár végén indulhat a sokmilliárdos költségvetésű kaszinóváros, az Euro Vegas építése Hegyeshalom szomszédságában, amelynek működtetésére 1-2 héten belül kiírja a Pénzügyminisztérium a pályázatot. A tervek szerint lesz 5 darab kaszinó, egyenként minimum 3000 szerencsejáték-automatával, amelyek fölött 5-5 szálloda magasodik majd.
Vágólapra másolva!

"Ilyen méretű kaszinók, mint amilyenek itt lesznek, jelenleg nincsenek Európában. Ezek csak a Las Vegasban találhatókhoz lesznek mérhetők, és persze azokra hasonlítanak majd" - mondta el megkeresésünkre a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett óriási beruházással kapcsolatban utóbbi község polgármestere, Schmatovich Mátyás. A faluja mellé szánt kaszinók jellegéről a vezető személyesen győződhetett meg Las Vegasban, ahová a beruházó hegyeshalmi kollégájával együtt kiutaztatta.

"Pár napja mondott igent képviselő-testületünk a Pénzügyminisztérium (PM) levelére, amelyben azt kérdezték tőlünk, hogy beleegyezünk-e a kaszinóváros építésébe. Mivel négy éve dolgozunk ezen, természetesen igent mondtunk" - felelte a polgármester, érzékeltetve, hogy sokévi tervezés - és sokak találgatásai - után végre konkrétumokról tud beszámolni.

Hozzátette: a szerencsejátékokról szóló törvényt az Euro Vegas kedvéért már úgy módosította a kormány, hogy annak legyen "egy helyen 1000 szerencsejáték-automatánál többet működtető intézmény"-t tartalmazó kategóriája is. A következő lépés az lesz, hogy a PM január hónapban nyílt pályázatot ír ki "első kategóriás kaszinó működtetésére" - tudta meg az [origo] a tárca sajtóosztályától. A minisztériumban elmondták azt is, hogy ezt megelőzően igényfelmérést végeztek, aminek eredménye megalapozta a pályázat elindítását.

A tervek szerint a szerencsejáték-várost 5-5 óriási kaszinó alkotja majd, minimálisan 3000-3000 félkarú rablóval, rulettgéppel, kártyaasztallal és egyéb pénznyelő automatával. Mindegyik fölött tornyosul majd egy-egy szálloda is, "de nem ezek a fontosak, hanem a kaszinók" - hangsúlyozta Schmatovich Mátyás. Az [origo] kérdésére, hogy mindezt mennyiből építi fel az osztrák-amerikai-magyar beruházó kör, azt felelte: mintegy 500 millió euró lesz a végszámla.

A polgármester tájékoztatása szerint a kaszinóváros közvetlen szomszédságában, de attól független projektként egy 150 hektáros élményváros is felépül majd. Itt főként más irányú szórakozásé, leginkább a vásárlásé lesz a főszerep: számos bevásárlóközpont és újabb szállodák épülnek. Bezenye polgármestere szerint ennek megvalósítása úgy 280-290 millió eurójába kerül a leendő tulajdonosnak.

Schmatovich Mátyás azt állítja, hogy a beruházócsoport már eddig is óriási összeget, több mint 1 milliárd forintot költött a projektre: a területek megvásárlására és a tervek elkészítésére. Kérdésünkre, hogy mikor indulhat az építkezés és a tervek szerint mikorra adják át az épületeket, a polgármester azt felelte: "Az építkezés a nyár végén kezdődhet, és mind a kaszinóváros, mind az élményváros beruházói azt ígérik, hogy az első ütemet egy évvel az indulás után átadják."

Bezenyének jelenleg 6-7 millió forint az éves költségvetése, a polgármester viszont 2-3 év múlva, vagyis a teljes üzem idejére már "több mint évi 1 milliárd forint" bevételt tervez a falu kasszájába.

Lencsés Csaba