Bűncselekményt gyanít áramügyben az MSZP

2005.12.01. 12:38

Felveti a hűtlen kezelés gyanúját, hogy az Orbán-kormány idején új árképletet vezettek be két villamos erőműnél, és így megnövekedett azok nyeresége - állítja az MSZP, amely vizsgálatot kezdeményez az ügyben. Közben kiderült, hogy a hosszú távú szerződésekkel rendelkező erőművek nem kívánnak tárgyalni Orbán Viktor Fidesz-elnökkel, aki felvetette, hogy az energiatermelők kárára kellene csökkenteni a villanyáram árát.

Csütörtök délelőtt újabb fordulat állt be a kormány és az ellenzék között zajló vitában, amelynek középpontjában az áll, hogy ki okolható az eletromos áram árának szintjéért. Gál J. Zoltán szocialista képviselő sajtótájékoztatón közölte, hűtlen kezelés gyanúját veti fel, hogy az Orbán-kormány gazdasági minisztere rendeleti úton, új árképletet bevezetve, érdemben megnövelte két villamos erőmű nyereségét.

A képviselő elmondása szerint Matolcsy György akkori gazdasági miniszter 2001. végén olyan rendeletet alkotott, új árképletet határozva meg, amely 1,7, illetve 8 milliárd forinttal megemelte a két erőmű nyereségét, ráadásul az évente csökkenő rendelkezésre állási díjat növekvőre változtatta. A szocialista politikus a két erőművet nem nevezte meg.

Gál J. közölte: az MSZP a gazdasági bizottság energetikai albizottságának vizsgálatát kéri az Orbán-kormány villamosenergiával kapcsolatos árpolitikájának áttekintésére, valamint kezdeményezi, hogy a kormány kérje fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a korábbi energiahivatali árpolitika felülvizsgálatára. Gál J. Zoltán szerint, ha a vizsgálatok eredménye alapján személyes felelősség vethető fel, az ügyet jogi útra terelik.

Orbán Viktor Fidesz-elnök a szocialista bejelentésre úgy reagált, hogy a Matolcsy Györgyhöz kell fordulni ebben az ügyben, "mert ezek azok a szakmai részletkérdések, amelyek a miniszterekre tartoznak". A volt gazdasági minisztert még nem sikerült elérni.

Elmaradt találkozó

Gál J. Zoltán bejelentése előtt nem sokkal derült ki, hogy elmarad Orbán Viktor Fidesz-elnök csütörtök 11 órára tervezett találkozója az erőművek képviselőivel.  Orbán a "luxusprofittal" kapcsolatos munkamegbeszélésre küldött meghívót a Magyar Villamos Művek Rt-nek és annak az öt, nagy energiatemelő vállalatnak, amellyel a magyar államnak hosszú távú megállapodása van.

A hazai erőművek egyesülete nevében Kuhl Tibor, a Dunamenti Erőmű Rt. elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy a hosszú távú áramszerződések módosítása ügyében az Országgyűlés gazdasági bizottságának energetikai albizottságával kívánnak tárgyalni, más "csatornát" nem szeretnének igénybe venni.

Orbán Viktor szerint az MSZP képviselőivel való szerdai találkozójuk után jelezték az általa konzultációra hívott energiatermelők, hogy nem áll módjukban részt venni a megbeszélésen. Orbán múlt héten állt elő a parlamentben az úgynevezett "luxusprofit" elleni csomaggal, amelynek célja, hogy az energiatermelő cégek nyereségének kárára csökkentenék a villamos energia árát.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK