Gyurcsány vacsorát adott Blairnek

2005.12.01. 21:33

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön - rózsadombi otthonában - vacsorát adott Tony Blair brit kormányfő tiszteletére, aki aznap este érkezett a magyar fővárosba.

 Az EU soros elnökségét betöltő Nagy-Britannia miniszterelnöke Tallinnból repült Budapestre. A Gyurcsány Ferenccel elköltött, mintegy kétórásra tervezett vacsorán minden bizonnyal szóba kerül az Európai Unió következő hétéves költségvetése, ezen belül a büdzsét jelentősen csökkentő brit javaslat.

A távirati iroda értesülése szerint a vacsorán részt vesz Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának vezetője, valamint Akócs Klára, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója.

A brit miniszterelnök érkezését megelőző biztonsági intézkedések részeként a Gyurcsány-villa előtti Szemlőhegy utca több száz méteres szakaszát a rendőrség hermetikusan lezárta a forgalom elől, így a riporterek sem közelíthették meg az épületet, és nem tehettek fel kérdéseket a vacsora résztvevőinek.

Forrás: MTI

Gyurcsány Ferenc a ház előtt fogadta a brit miniszterelnököt. Bent a házban Dobrev Klára, a magyar kormányfő felesége fogadta Tony Blairt, aki néhány szót még a Gyurcsány gyermekkel is váltott az angol futballról. A gyermekek azonban már nem vehettek részt a vacsorán, mert édesapjuk aludni küldte őket azzal, hogy késő van. Ezek után a brit miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és felesége, valamint a vacsora többi résztvevői leültek beszélgetni. A fotósok eddig lehettek jelen.

A brit és a magyar kormányfő elképzelései nem egyeznek meg az EU-költségvetés témájában. Keddi telefonbeszélgetésük során a Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak nevezte azt a brit javaslatot, amely szerint 25 milliárd euróval csökkentenék az EU költségvetését, illetve tíz százalékkal az új tagállamoknak járó felzárkóztatási támogatásokat.

Tony Blair a tervek szerint még az uniós külügyminiszterek december 7-i ülése előtt leteszi az asztalra az unió 2007 és 2013 közötti pénzügyi perspektíváira vonatkozó előterjesztését, pénteken pedig a jelenleg magyar elnökség alatt működő V4-ek miniszterelnökeit próbálja megnyerni elképzelései támogatásához.

KAPCSOLÓDÓ CIKK