Elrendelték a volt Fidesz-tanácsadó előzetes letartóztatását

2005.07.29. 11:56

A Fővárosi Bíróság pénteken elrendelte Varga Tamás, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadójának előzetes letartóztatását. Vargát gazdasági bűncselekmények miatt ítélték el Magyarországon. Évekig szökésben volt, kézre kerítéséhez nemzetközi, illetve európai elfogatóparancsot kellett kiadni, végül április elején fogták el Amszterdamban.

A Fővárosi Bíróság pénteken elrendelte Varga Tamás előzetes letartóztatását. A több éve szökésben lévő vállalkozót gazdasági bűncselekmények miatt ítélték el Magyarországon - közölte a bíróság. Wéber Edina, a Fővárosi Bíróság sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a végzés indokolása szerint azért helyezik előzetes letartóztatásba Vargát, mert a vádlott évekig szökésben volt, kézre kerítéséhez nemzetközi, illetve európai elfogatóparancsot kellett kiadni, ezek alapján feltehető volt, hogy az eljárásban csak úgy biztosítható jelenléte, ha vele szemben a legszigorúbb kényszerintézkedést alkalmazzák.

A Malév amszterdami, menetrend szerinti járatával csütörtök este hozták Budapestre Varga Tamást, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját. Vargát, aki hat éve szökésben volt április elején fogták el Amszterdamban. Az ORFK honlapjára feltett tájékoztatás szerint V. Tamást 18 óra 15 perckor a Malév 665. számú járatával szállították haza Amszterdamból az ORFK Interpol Magyar Nemzeti Iroda, valamint a Rendészeti Biztonsági Szolgálat munkatársai. Vargát a Fejér Megyei Bíróság, valamint a Fővárosi Bíróság által kibocsátott európai elfogató parancsai alapján adták ki.

A vállalkozót megérkezését követően a Ferihegyi repülőtéren őrizetbe vették. A Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi közleménye szerint a vállalkozó ellen összesen négy elfogatóparancs volt érvényben. A Világgazdaság 2000. október 12-i száma szerint Varga az elmúlt évtized egyik legnagyobb áfa-csalását követte el. Irányításával egy cégcsoport 1996 és 1999 között mintegy kétmilliárd forint áfát igényelt vissza hamis számlázással.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK