Az SZDSZ szerint nem jó a kormány sms-kampánya

2005.07.29. 12:28

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője szerint nem jó, hogy a kormány olyan kérdésekről kérdezi sms-ben az embereket, amelyeket szakmailag nem készítettek elő és nem illeszkednek a jogalkotási programba. Gusztos szerint a kampány így nem teremti meg az értelmes társadalmi vita lehetőségét.

Az SZDSZ ügyvivőjének értékelése szerint nem a tervezett kormányzati feladatokról szól az sms-kampány, Gusztos Péter pénteki közleményében kijelentette, hasznosabb lenne szakmailag előkészített témákban kikérni az emberek véleményét. Az SZDSZ-es politikus arra reagált, hogy László Boglár kormányszóvivő az sms-kampány múlt heti elindításakor azt mondta: nem követi majd törvényalkotási folyamat a kérdésekre adott válaszokat, és nem kormányzati szándékhoz kérnek támogatást, hanem egy értelmes társadalmi vita alapjait kívánják megteremteni a kezdeményezéssel.

Gusztos Péter szerint ugyanakkor az SZDSZ hasznosabbnak tartaná a jogalkotási programba illeszkedő és az illetékes tárcáknál szakmailag megfelelően előkészített témákban érdeklődni, és ehhez a civil szervezetek, társadalmi mozgalmak véleményét kikérni. Mint fogalmaz, nem szerencsés, hogy az első kérdésben megjelölt céllal, a születendő gyermek nemének megválasztásával ellentétes az Egészségügyi Minisztérium szakmai álláspontja, a második kérdés - a járművezetés előtti alkoholfogyasztás - pedig már széles körű szakmai tiltakozást váltott ki, valamint az aktuális belügyminisztériumi javaslatokkal is homlokegyenest ellenkezik.

"Véleményünk szerint, a kormányszóvivő szavaival ellentétben, igenis olyan párbeszédre lenne szükség, melynek eredményeit törvényalkotási folyamat követi, és megfelel a kormányzati szándéknak. Értelmes társadalmi vita ugyanis csak így folytatható" - áll Gusztos Péter közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK