Sztrájkoltak a repülőtéren

2005.07.24. 23:10

Az [origo]-t egy, Londonba hazatérni szándékozó utas értesítette, hogy sztrájkolnak a ferihegyi repülőtéren a poggyászkezelők. Miközben a Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) elnöke azt közölte, hogy a sztrájkot vasárnap este hat és kilenc közöttre hirdette meg a földi személyzet egy része, a Budapest Airport kommunikációs igazgatójának közleményében az áll, hogy "a menedzsment részére sztrájkköveteléseiket nem juttatták el" a sztrájk szervezői.

Az [origo]-nak egy, Londonba hazautazó férfi arról panaszkodott, hogy rengeteg ember várakozik a repülőtéren, és azt a tájékoztatást kapták, hogy a poggyászkezelők sztrájkolnak. A repülőtér több dolgozója az [origo] telefonos érdeklődésére tagadta, hogy sztrájk lenne, az utasokat tájékoztatását végző információs szolgálatnál annyit közöltek, hogy volt egy kis technikai probléma, de már megoldódott.

Később a Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) elnökének nyilatkozatából azonban kiderült, hogy valóban sztrájk volt a repülőtéren. Amennyiben a földi személyzetnek továbbra sem sikerül megegyeznie a munkáltatóval, a következő napokban újabb, akár hosszabb munkabeszüntetések is lehetnek - mondta az MTI-nek a Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) elnöke.

Csorba Attila közölte: vasárnap 18 óra 10 perctől 21 óráig sztrájkoltak a repülőgép-szerelők, fedélzeti karbantartók, repülőgép kiszolgálók és poggyászkezelők. "Törekedtünk arra, hogy az utasok minél kevesebbet érezzenek a munkabeszüntetésből, de voltak olyan visszajelzések, hogy a csomagokra várni kellett" - mondta Csorba Attila.

Az elnök elmondta, a  Budapest Airport Rt.-vel többek között a munkaerő-kölcsönzésről, az elmúlt évek 30-40 százalékos teljesítménynövekedésének ellentételezésről és a vállalat eladása esetén kedvezményes tulajdonszerzésről folyt érdekegyeztetés június 28-tól, de július 4-én  eredménytelenül abbamaradt. Amennyiben továbbra sem jön létre megegyezés a szakszervezet és a munkáltató között, akkor a következő napokban újabb, a most vasárnapinál hosszabb munkabeszüntetésekre is lehet számítani - közölte a szakszervezeti vezető.

A Budapest Airport (BA) Rt. kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy "a menedzsment részére sztrájkköveteléseiket nem juttatták el" a munkabeszüntetés szervezői. A szakszervezetek képviselőivel, valamint az összes BA Rt-s érdekképviselettel, a vállalat vezetősége többször is tárgyalt. A tulajdonost érintő kérdésekben az ÁPV Rt. elnöke múlt hét csütörtökön személyesen fogadta a szakszervezetek képviselőit - áll a Fórika Ibolya által jegyzett közleményben. Az LDFSZ annak ellenére lépett sztrájkba, hogy az egyeztetésen az ÁPV Rt. megtette a javaslatait, amelyre az érdekképviselettől hivatalos válasz még nem érkezett - állítja a BA Rt.

A társaság tájékoztatása szerint a sztrájkban 20 műszaki eszközkezelő és szerelő vett részt. A BA Rt. földi kiszolgálásában mintegy 500 fő dolgozik. A sztrájkot az LDFSZ kezdeményezte, amelynek több mint ezer tagja van és közösen áll Malév, illetve BA Rt.-s dolgozókból. A BA Rt.-nél alkalmazott LDFSZ képviselők létszáma körülbelül 70 fő, a teljes tagság alig 7 százaléka.

MTI / [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK