Sms-ben faggatja a lakosságot a kormány

2005.07.18. 16:26

Társadalmi vitát kíván indítani a kormány a héten kezdődő sms-kampányával. A kérdéseket hat héten át hétfőnként teszik fel, amikre csütörtökig lehet szavazni. A kormány elsőként normál díjas sms-es formájában arra vár választ, mi a lakosság véleménye arról, hogy két azonos nemű gyerek születése után a szülő megválaszthassa a következő gyerek nemét.

Hat héten át tartó sms-kampányt indít a kormány, amelynek során a jövő dilemmáit érintő kérdésekről kérdezik az embereket - jelentette be László Boglár kormányszóvivő hétfőn Budapesten. Ezen a héten arra várnak választ normál díjas sms formájában az emberektől, hogy véleményük szerint két azonos nemű gyermek születése után legyen-e lehetősége a szülőknek a harmadik magzat nemének megválasztására.

A kormányszóvivő elmondta: nem követi majd törvényalkotási folyamat a kérdésekre adott válaszokat és nem kormányzati szándékhoz kérnek támogatást, hanem egy értelmes társadalmi vita alapjait kívánják megteremteni. A szóvivő szerint a kampány nem a 100 lépés programjához kapcsolódik, ugyanis azzal a kormány a jelen problémáira válaszol, az sms-ben felvetett ügyek azonban inkább a jövő dilemmái. A kabinet ugyanakkor már most fontosnak tartja e kérdésekben a széles közönség véleményét kérdezni - tette hozzá hozzá László Boglár.

A kormányszóvivők a kérdéseket hat héten át hétfőnként hozzák nyilvánosságra, amelyek kedden és szerdán országos napilapokban is olvashatóak lesznek. A hétfői bejelentést követően pedig a 06-30-444-444-es számon automata rögzíti a beérkezett válaszokat. Szavazni csütörtök éjfélig lehet, és pénteken a kormányszóvivők jelentik be a voksolás kiértékelését.

Halász János, fideszes képviselő közölte: "arra szólítjuk fel a kormányt, hogy tegyen meg mindent a harmadik gyermekek megszületéséért, és ne azzal foglalatoskodjon, hogy az fiú lesz, vagy lány". A politikus szerint a kormány érdemi munka helyett megint kampányol. Úgy látszik, ez is része annak a kormánypropagandának, amelyre az elkövetkező körülbelül egy évben 3,5 milliárd forintot akarnak elkölteni - mondta. A képviselő mindezt elfogadhatatlannak nevezte.