Patkányokat hozott az ár Boldvára

2005.07.13. 10:27

Miközben a fővárosban csütörtökre várják, hogy a Duna elönti a rakpartot, az első özönvíz sújtotta faluban - Boldván - lassan helyreáll a rend. A vizet lassan kiszivattyúzzák az elárasztott házakból, kertekből, de a sár és a fertőzésveszély egyelőre marad. Komoly problémát okozhat, hogy az elárasztott házak tulajdonosai nem kötöttek biztosítást ingatlanjukra, így önerőből nem tudják majd azokat rendbehozni.

"Áll az iszap a házban, olyan büdös van, hogy nem lehet bemenni a szagtól. A patkányok meg másznak fel a falon, hiába verjük őket lapáttal, nem akarnak elfogyni" - mondta az [origo] riporterének egy 50 év körüli boldvai nő, akinek házát bokáig érő víz fogta közre. A falut kettészelő Ördög-patak és a vasúti töltés között elterülő romatelep számos épületét még kedden is sártenger vette körül, több ház udvarán pedig 20-30 centi magasan állt a víz. Az Akácfa és a Pipacs utcában folyamatosan zakatolnak a szivattyúk, a házak előtt homokzsákok és mobilvécék tornyosulnak. A helyiek folyamatosan lapátolják a vizet, a gyerekek pedig téglákból épített szigeteken keresztül próbálnak bejutni a házakba.

A 2500 lelket számláló Borsod-Abaúj-Zemplém megyei Boldvát szombaton árasztotta el az özönvízszerű eső. Egy óra alatt akkora mennyiségű csapadék zúdult a falura és a környező hegyekre, hogy a patak áttörte a gátat. A hömpölygő víz közel 100 házat közrefogott, 10 lakásba pedig be is tört. "A kultúrházban szombat este éppen a Kontinental Singers játszott, amikor megáradt a patak, öltönyben rohantunk ki a töltésekre" - elevenítette fel a drámai pillanatokat Kabdeban Lajos önkormányzati képviselő. A férfi szerint a falut a vasúti töltés mentette meg, ha az nincs, akkor valószínűleg az egész települést elönti az ár. Egy 40 körüli férfi szerint akkora volt a víz, hogy csak traktorral lehetett bejutni a faluba. Elárasztott területek kedden már csak a romatelep környékén voltak, a település más részein sárhalmok és a legyalult növényzet emlékeztetett a szombati természeti csapásra.

Az árvíz miatt a hétvégén 169 lakost kellett kitelepíteni, akiket a sportpályán és a kultúrházban helyeztek el. A helyi sportegyesület, a Vörös Ördögök tornatermében összezsúfolt ágyakon 43 lakos kapott ideiglenes szállást, akik a focipálya kerítésén szárogatják elázott holmijukat. "Naponta háromszor kapunk ételt, van hideg-, melegvíz meg tévé is. A polgármester mindent megtesz értünk, amit tud" - közölte egy 30 év körüli férfi. A kitelepítettek többségét pedig a falu főterén, az Árpád-kori templom mellett található kultúrházban helyezték el.

Csabai Gyula polgármester szerint feltehetően már a héten visszaköltözhetnek házaikba a lakók, egy-két napon belül ugyanis valószínűleg sikerül kiszivattyúzni a vizet, valamint fertőtleníteni az elöntött területeket. Több helyen ugyanis az ár kimosta a szennyvizet a kerti vécékből, emiatt az ÁNTSZ vízfogyasztási tilalmat rendelt el a helyi kutakból, a megyei tiszti főorvos utasítására pedig fertőző májgyulladás ellen oltották be a gyerekeket, a terhes asszonyokat és a védekezésben részt vevők férfiakat. Az oltások 80 százalékát beadták, a kimosott szennyvizet pedig folyamatosan szállítják a helyi szennyvíztisztítóba, illetve a közeli Edelénybe.

Az okozott kár nagyságáról egyelőre nincs adat, a hatóságok házról házra járva kedden kezdték meg a kárbecslést. A károsultak egy részének azonban nincs lakásbiztosítása. Csabai Gyula szerint a falu valószínűleg kap kormányzati támogatást, konkrét összeg azonban csak a károk felmérése után kerülhet szóba. A településnek új gátrendszerre és vízgyűjtőre lenne szüksége, ennek több százmilliós költségeit azonban Boldva egyedül nem tudja kigazdálkodni. Már a védvonal egy szakasza is elvinné a falu éves költségvetését - tette hozzá a polgármester.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK