Idén nem lesz pesti plázs

2005.07.13. 13:45

Nem kapott engedélyt a pesti plázs a Fővárosi Önkormányzattól, így végleg eldőlt, hogy augusztusban nem lehet megtartani a rendezvényt. Az elutasítás miatt több millió forintos kártérítést kérnek az önkormányzattól a pesti plázs szervezői. A budai plázs július vége helyett augusztus 22-ig működhet.

Augusztusban nem lesz plázs a XIII. kerületi Újpesti rakparton, a budai plázs viszont július vége helyett augusztus 22-ig működhet - erről szerdán döntött a Fővárosi Önkormányzat városképvédelmi bizottsága.

A testület megállapította, hogy a Főpolgármesteri Kabinet áprilisban megfogalmazott elvárásai nem, illetve részben teljesültek csak. Ezért a korábbi döntését megerősítve a bizottság úgy foglalt állást, hogy csak minden feltétel teljesülése esetén ad közterület-használati engedélyt.

A bizottság elsődlegesen a XIII. kerület egyetértését hiányolta, de furcsának tartották azt a bankgaranciát is, amely csak egy napra, a testületi döntés idejére szólt. A Főpolgármesteri Hivatal által benyújtott elutasító javaslathoz mellékelten a képviselők megkapták a XIII. kerület elutasító véleményét is, amely szerint a korábbi zaj- és forgalmi gondok miatt nem értenek egyet azzal, hogy az idén plázst rendezzenek az Újpesti rakparton.

Több millió forintos kártérítést kérnek a Fővárosi Önkormányzattól a pesti plázs szervezői, miután szerdán nem kaptak engedélyt az augusztus elejére tervezett esemény megrendezéséhez. Maros Róbert, a programot szervező cég ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy először felszólítást küldenek követelésükről a fővárosnak, de ha ez nem járna eredménnyel, készek bírósághoz fordulni.

Bér Beatrix, a "Plázs" név jogtulajdonosaként közölte: a történtek után nem járul hozzá ilyen rendezvény megvalósításához Budapesten; a szervezők az Európa kulturális fővárosa címre pályázó vidéki nagyvárosokkal kezdeményeznek tárgyalásokat.

Marsi Péter Pál (MIÉP) indítványára - a Főpolgármesteri Hivatal álláspontját megváltoztatva - a bizottság egyhangúlag hozzájárult ahhoz, hogy augusztus 22-ig működhessen a budai plázs.

KAPCSOLÓDÓ CIKK