Harmincan betegedtek meg rántott sajttól Baranyában

2005.07.13. 9:10

30 ember betegedett meg feltehetően szalmonellával fertőzött rántott sajttól Baranya megyében Pécsett, Komlóm és Mohácson. Hat ember kórházi kezelésre szorul. A rántott sajtot egy ételkészítő vállalkozásnál csütörték.

Harmincan betegedtek meg, közülük hatan kórházba is kerültek a napokban feltehetően szalmonellával fertőzött rántott sajttól Baranyában - közölte Herke Matild, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei intézetének tisztiorvosa.

Egy ételkészítéssel és kiszállítással foglalkozó vállalkozás vezetője vasárnap jelezte, hogy többen is megbetegedtek az általuk pénteken készített ételtől. Azok közül, akik ettek a rántott sajtból, keddig harmincan fordultak orvoshoz Pécsett, Komlón és Mohácson; mindannyian hasmenésre, hasi görcsökre lázra panaszkodtak. Hatan kórházi ápolásra is szorultak - mondta az ÁNTSZ munkatársa.

A tisztiorvos szerint a cég száznyolcvan adag rántott sajtot készített, amelyet száztizenhét helyre szállított ki. A konyha működését ideiglenesen felfüggesztették, az időközben begyűjtött mintákat vizsgálják - tette hozzá.

Az eddigi adatok szerint bakteriális, vélhetően szalmonella fertőzésről lehet szó, de biztosat csak az elemzések eredményének ismeretében lehet mondani - közölte Herke Matild.