Nem nőtt Magyarország terrorfenyegetettsége

2005.07.07. 17:54
Nem növekedett Magyarország terrorfenyegetettsége a londoni robbantássorozat következtében a magyar hatóságok szerint. Magyar áldozatról sem tudnak egyelőre. A rendőrséget fokozott készenlétbe helyezték, de csak Budapesten, az ország többi nagyvárosában ezt nem látták indokoltnak.

Nem növekedett Magyarország terrorfenyegetettsége a londoni robbantássorozat következtében - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a londoni terrortámadást követően. A Külügyminisztérium továbbra sem tud magyar áldozatról. 

A magyar rendőrségen Bene László országos rendőrfőkapitány fokozott szolgálatellátást rendelt el, a rendőrség Budapesten megerősítette a brit nagykövetség, a pályaudvarok, a metrók és a repülőtér őrzését - közölte Lamperth Mónika belügyminiszter. A fokozott készenlétet a belügyminiszter közlése szerint csak Budapesten rendelték el, az ország többi nagyvárosában nem látták ennek indokát.

Gyurcsány Ferenc, aki konzultált a belügyminiszterrel, az országos rendőrfőkapitánnyal és Tóth Andrással, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkárral, közölte, elrendelte, hogy minden olyan szervezet, amelynek feladata az ország és lakói biztonságának garantálása, "fokozott figyelemmel és fegyelemmel, különös körültekintéssel végezze a dolgát".

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az eddigi vizsgálatok során még csak utalást sem találtak arra, hogy a londoni robbanások és a három budapesti bevásárlóközpontot ért fenyegetés között bármilyen kapcsolat lenne. Csütörtökön a reggeli órákban három budapesti nagyáruház, a Mammut, az Árkád és a WestEnd telefonos fenyegetést kapott a BRFK ügyeletén keresztül. A bombariadó miatt a bevásárlóközpontokat kiürítették, átvizsgálásukkor nem találtak bombát.

A kormányfő aljasságnak, embertelenségnek, alávaló bűntettnek nevezte a londoni merényleteteket. "Ami történt, ellentétes mindazzal, amiért Európa és a világ tisztességes emberei dolgoznak, amiben hisznek" - szögezte le a kormányfő. Mint mondta, a megdöbbent Magyarország osztozik a brit főváros fájdalmában, együtt érez az áldozatok és a sérültek családjaival, átérzi a brit emberek döbbenetét és vágyát arra, hogy az élet újra visszatérhessen a régi, biztonságos kerékvágásba.

Mádl Ferenc köztársasági elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a Londonban elkövetett terrorcselekmény miatt II. Erzsébet brit uralkodónak. "Magyarország valamennyi polgára nevében mélységesen elítélem a terrorcselekmények valamennyi formáját. Határozott meggyőződésem, hogy csak a világ demokratikus erőinek összefogásával leszünk képesek eredményesen küzdeni a biztonságunkat és stabilitásunkat veszélyeztető erőszakkal szemben" - írta Mádl Ferenc.

A történtekkel, az esetleges áldozatokkal, sérültekkel kapcsolatban a Külügyminisztérium válságkezelő központjánál 6-tól 22 óráig a 458-3500-as telefonszámon, a brit baleseti központnál a 00-44-208-358-0101-es telefonszámon, a londoni magyar nagykövetség titkárságán (00-44-207-201-3463), illetve a londoni magyar konzulátuson (00-44-207-235-2664) lehet érdeklődni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK