Orbán feltételeket szab Gyurcsánynak

2005.07.06. 12:07

Orbán Viktor csak feltételekkel hajlandó megbeszélést tartani a miniszterelnökkel. Ezt a Fidesz elnöke közölte Gyurcsány Ferencnek írt szerdai válaszlevelében. Orbán csak akkor vesz részt a találkozón, ha utána "haladéktalanul folytatják a munkát, a teljes nyilvánosság bevonásával". Gyurcsány szerint a volt miniszterelnök megfutamodott.

Orbán Viktor feltételekkel hajlandó megbeszélést tartani a miniszterelnökkel. Ezt a Fidesz elnöke közölte Gyurcsány Ferencnek írt szerdai válaszlevelében. "A találkozó feltétele részemről, hogy a miniszterelnökök találkozójának helyszínén, annak befejezését követően haladéktalanul folytassuk a munkát, a teljes nyilvánosság bevonásával. Tőlünk az emberek munkát várnak el, nem pedig számháborús kampányvitákat" - közölte a volt miniszterelnök. Hozzátette: amennyiben Gyurcsány Ferenc elfogadja a feltételeket, "állok rendelkezésére".

"Orbán Viktor megfutamodott a vitától" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön egy budapesti fórumon, miután a titkársága tájékoztatta a volt kormányfő levelének tartalmáról. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője szerint viszont egyértelmű: Gyurcsány Ferenc nem kormányozni, hanem kampányolni akar.

Gyurcsány korábban levélben szólította fel Orbán Viktor Fidesz-elnököt, adjon világos választ, részt vesz-e a vitán az ország teljesítményéről. "Hétfői parlamenti napirend előtti felszólalásomban Önt, mint az ellenzék vezetőjét, vitára hívtam. Olyan vitára, amely számok, adatok, tények alapján folyik közöttünk a magyar gazdaság, az emberek, a vállalatok valóságos teljesítményéről" - áll a levélben.

Gyurcsány Ferenc utalt arra, hogy az elmúlt napokban a felvetésére egyértelmű választ nem kapott, ezért levelében megerősíti kezdeményezését, hogy pénteken 17 órától várja az Országház Munkácsy-termébe, a sajtó teljes nyilvánossága előtt lebonyolítandó vitára. "Bízom abban, hogy az ellenzék vezetője és a miniszterelnök között Magyarország teljesítményéről szóló, tényeken nyugvó nyilvános vita nyomán az előttünk álló választási kampány mentesíthető lesz az ország érdekeinek ártó hamis válságkommunikációtól" - zárul Gyurcsány Ferenc levele.
   
Keddi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor azt mondta: a miniszterelnökkel "sem szópárbajt, sem számháborút" nem fog vívni. "Én ilyen számháborúsdit, ilyen játékot nem vállalok. Ellenben ha a miniszterelnök szükségét látta, hogy beszéljen velem, és komolyabb szándékai is vannak, (...) akkor állok rendelkezésére, el fogok menni, és az ország bajairól szívesen váltok vele szót" - mondta.

A Magyar Televízió hétfőn levélben tett javaslatot Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak az általuk tervezett nyilvános vita menetére. Erre reagálva Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke keddi levelében közölte: "Mivel a választási kampány ideje még nem érkezett el, meglátásunk szerint moderátorra, szabályokra, időkeretre és stúdiókörülményekre nincs szükség".