Nyári hétfőkön tetőzik az öngyilkosság

2005.07.06. 9:26
Egy év, egy évszak vagy akár csak egy hét kezdetekor is mindig megnő az öngyilkosságok száma, de nyáron az átlagnál jóval többen próbálják megölni magukat, mint máskor. A biológiai-klimatikus magyarázat szerint a melegben bizonyos, a hangulatot pozitívan befolyásoló anyagokból kevesebb van a szervezetben. Mások szerint ilyenkor megélénkülnek a kapcsolataink, több olyan élethelyzet, konfliktus adódik, ami okot adhat az öngyilkosságra.

Magyarországon évente több mint háromezer ember lesz öngyilkos, de a becslések szerint a kísérletek száma ennek legalább a háromszorosa. Az ünnepek idején emelkedik az öngyilkossági kísérletek száma, de nyáron is az átlagnál többen próbálják megölni magukat.

Zonda Tamás pszichiáter, öngyilkosság-kutató az [origo]-nak elmondta, hogy a legkritikusabb időszak a mostani, a június-július. A kutatók különféle okokkal próbálták magyarázni a jelenséget. A biológiai-klimatikus magyarázat szerint ilyenkor, a nagy melegben, bizonyos, a hangulatot pozitívan befolyásoló anyagokból kevesebb van a szervezetben. Vizsgálták a légnyomás és a szél hatását is a lelki folyamatokra, de egyértelmű következtetéseket nem tudtak levonni. Zonda Tamás hangsúlyozta, hogy a biológiai-klimatikus magyarázat gyenge lábakon áll, egyelőre nem elég megalapozott.

Hétfőn többen próbálják megölni magukat, mint szombaton

A pszichiáter elfogadhatóbbnak tartja a jelenség szociológiai magyarázatát. Eszerint télen az emberi kommunikáció beszűkül, kevesebbet találkozunk. Ebből következik, hogy kevesebb a konfliktus is. Az öngyilkosságok jelentős részét pedig a konfliktusaink generálják. Nyáron viszont megélénkülnek a kapcsolataink, több olyan élethelyzet adódik, ami okot adhat az arra hajlamos embereknek az öngyilkosságra. Az utóbbi időszakban a kommunikáció könnyebbé válásával, ez email, a mobiltelefon elterjedésével ez a tendencia csökkeni látszik. Legalábbis néhány nyugat-európai országban, például Nagy-Britanniában. Itthon ezt még nem tapasztalták.

Zonda szerint a tavaszi, nyári öngyilkossági hullámot indolkolhatja az is, hogy a tavasz sok ember számára egy új kezdet. Egy-egy időszak kezdetekor pedig mindig megnő az öngyilkosságok száma. Egy év, egy évszak vagy akár csak egy hét kezdetekor ugyanis magasak az elvárásaink. "A nagy ígéretek után jön a csalódás, aztán pedig a krízis" - állítja a pszichiáter. Hétfőnként sokkal többen próbálják megölni magukat, mint szombaton vagy vasárnap. Zonda Tamás szerint fontos megemlíteni, hogy egyik magyarázat sem száz százalékig meggyőző.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK