Orbán nem kampányvitát akar Gyurcsánnyal

2005.07.05. 10:24

Levélben tett javaslatot a Magyar Televízió Gyurcsány Ferenc kormányfőnek és Orbán Viktor Fidesz-elnöknek az általuk tervezett nyilvános vita menetére. A tévé szerint a két politikus 90 percig vitázna élő adásban, akár már most pénteken. A vitázó felek hét-hét állítással szembesíthetnék partnerüket. A köztévé kedd délután öt óráig várja a politikusok válaszát. Gyurcsány már igent mondott, Orbánnak viszont nem tetszenek az MTV feltételei.

A Magyar Televízió hétfőn este levélben értesítette Gyurcsány Ferenc kormányfőt és Orbán Viktor volt kormányfőt, hogy kész a miniszterelnök által kezdeményezett vitát vágatlanul, élő adásban akár főműsoridőben közvetíteni, válaszukat kedden délután öt óráig várja - mondta kedden Csorba Mária, az MTV pr-menedzsere.

A közszolgálati televízió azt javasolja, a kormányfő és a Fidesz elnöke a vitát sorsolás alapján kezdje, amely alapján előbb az egyik, majd a másik résztvevő szembesítené hét-hét állítással partnerét úgy, hogy mind a kérdésre, mind pedig a válaszra két-két perc állna rendelkezésre, a kérdezőnek pedig egy percben viszontválaszra lenne lehetősége. Az eszmecsere végén, a műsor utolsó 20 percében a moderátor kérdéseire adnának választ a partnerek, végül pedig mindkét fél egy-egy percben értékelhetné az elhangzottakat.

"A nemzeti főadó közszolgálati feladatának tartja, hogy a nézők első kézből és sokoldalúan tájékozódhassanak a jelenlegi és a volt kormányfőtől az ország gazdasági helyzetéről, a mostani és az előző kabinet teljesítményéről" - mondta Csorba Mária.

A televízió által kínált feltételeket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd délelőtt már el is fogadta. Orbán Viktornak ugyanakkor nem tetszenek az MTV feltételei - derül ki Navracsics Tibor, a Fidesz elnöki kabinetfőnökének kedd délutáni leveléből. "Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem a Magyar Televízió által javasolt feltételek között, hanem a sajtó más képviselőinek jelenlétében akar találkozni Gyurcsány Ferenc kormányfővel" - írja Navracsics, aki kérésüket azzal indokolja, hogy a "kampány ideje még nem érkezett el", ezért "meglátásunk szerint moderátorra, szabályokra, időkeretre és stúdiókörülményekre nincs szükség".

Az MTV a hétfői parlamenti bejelentésből szerzett tudomást arról, hogy Gyurcsány Ferenc a következő két hét bármelyik napjára "számpárbajra" hívta ki a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnökét.

Miután a Magyar Televízió arról is értesült, hogy Orbán Viktornak akár a pénteki időpont is megfelel - amikor a rendszerváltás utáni miniszterelnökök amúgy is találkoznak a parlamentben -, az intézmény kezdeményezi, hogy a beszélgetést július 8-án vagy a közszolgálati televízió egyik stúdiójában, vagy az Országház arra alkalmas egyik termében tartsák meg - mondta.

Hétfőn László Boglár kormányszóvivő az MTI-vel közölte: Gyurcsány Ferenc szeretettel várja Orbán Viktor Fidesz-elnököt a rendszerváltás utáni miniszterelnökökkel folytatandó pénteki megbeszélést követően az Országház Munkácsy-termében a miniszterelnök által hétfőn kezdeményezett vita lefolytatására. A miniszterelnök számára nem a helyszín, hanem a találkozó sajtónyilvánosságának biztosítása az elsődleges - közölte a kormányszóvivő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK