Jogtalanul bírálták az afgán missziót

2005.06.30. 14:04

Cáfolhatóak Farkas Roland századosnak az afganisztáni magyar katonai misszióval kapcsolatos bírálatai - állapította meg a katonai ügyészség. Az ügyészség főként a bírálatok jogszerűségét kifogásolta. Farkas Roland február végi nyílt levelében olyan kifogásokat fogalmazott meg az afganisztáni misszióval kapcsolatban, hogy nem megfelelően páncélozottak a járművek és nem használhatók a terepjárók géppuskaállványai.

A katonai ügyészség szerint cáfolhatóak Farkas Roland századosnak az afganisztáni magyar katonai misszióval kapcsolatos bíráló észrevételei - jelentette ki a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője az MTI-nek csütörtökön. A katonai ügyészség Farkas Roland észrevételeivel közvetlenül össze nem függő területeken észlelt kisebb hiányosságokat, ezek miatt jelzéssel élt a honvédelmi miniszter felé. A szóvivő elmondta: az ügyészségi vizsgálat kizárólag a jogszerűség kérdését érintette, és nem terjedt ki az afganisztáni magyar alakulatoknál történtek szakmai, illetve pénzügyi szempontú értékelésére.

Az ügyben Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke fordult a katonai ügyészséghez, miután Farkas Roland százados február végén a szakminiszternek címzett, a Honvédelmi Minisztérium internetes oldalán közzétett nyílt levelében számos panaszt, problémát fogalmazott meg az afganisztáni misszió felszerelésével, biztonságával kapcsolatban. Farkas Roland nyílt levelében egyebek között az volt olvasható, hogy nem megfelelően páncélozottak a terepjárók, nem használhatóak a terepjárók géppuskaállványai, és nem szereltek drótvágót a járművekre.

A nyílt levél nyomán a szakminiszter vizsgálatot indított és szigorú felelősségre vonást helyezett kilátásba, amennyiben fény derül mulasztásra, szabályszegésre. Az esettel márciusban az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága is foglalkozott, meghallgatták a politikai államtitkárt, a vezérkari főnök helyettesét, és Farkas Rolandot is. A százados miután a bizottság előtt fenntartotta állításait bejelentette, hogy beadja leszerelési kérelmét. Havril András, a bizottsági ülés utáni napon tartott sajtótájékoztatóján elismerte, hogy vannak hiányosságok az afganisztáni misszió ellátórendszerében és bizonyos eszközök beszerzése nehézkes, ugyanakkor hozzátette: nem volt olyan probléma, amely veszélyeztette volna a katonákat, vagy a művelet végrehajtását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK