Orbán elmegy a volt miniszterelnökök találkozójára

2005.06.21. 19:28

Orbán Viktor részt vesz azon a Gyurcsány Ferenc kormányfő kezdeményezte találkozón, amelyen az elmúlt 15 év magyar miniszterelnökei aktuális európai ügyeket vitatnának meg; az Izraelben tartózkodó volt miniszterelnök ezt egy kereskedelmi rádiónak nyilatkozta.

Orbán Viktor az Inforádióban azt mondta, telefonon beszélt a találkozóra ugyancsak meghívást kapott Boros Péterrel, és abban maradtak, hogy mindketten "tisztelettel és köszönettel" elfogadják a meghívást.

Mint mondta, nem is az Európát megújító javaslatokra helyezné a hangsúlyt, bár ha vannak ilyenek, akkor azokat is szívesen támogatják, hanem inkább arra, hogy ebben a helyzetben hogyan kell jól képviselni Magyarország érdekeit.

Orbán Viktor szerint a magyar érdek ma elsősorban a költségvetési vitában határozható meg. Nem fogadható el olyanfajta, nagy államok közötti kompromisszum, "amelynek a levét aztán mi magyarok fogjuk meginni" - mondta.

Gyurcsány Ferenc hétfőn napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlament rendkívüli nyári ülésszakának nyitó napján, hogy kezdeményezi: az elmúlt 15 év miniszterelnökei közösen tárgyaljanak arról, Magyarország milyen új javaslatokkal segíthet Európának abban, hogy sikeres jövője építésében is dinamizmust és elszántságot mutasson.

KAPCSOLÓDÓ CIKK