Orbán még hezitál Gyurcsány meghívásán

2005.06.21. 11:56

Orbán Viktor először Boross Péterrel egyeztet, ezt követően dönt arról, hogy elfogadja-e Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívását. Gyurcsány hétfőn jelentette be, hogy találkozóra hívja az elmúlt 15 év miniszterelnökeit.

Orbán Viktor kedden reggel egy televíziós műsorban közölte: először konzultál Boross Péter volt kormányfővel, és azután hoz végleges döntést arról, részt vesz-e az elmúlt tizenöt év kormányfőinek találkozóján, amelynek gondolatát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vetette fel előző nap a parlamentben. Az Izraelből telefonon nyilatkozó volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke az első kérdésre még azt válaszolta, hogy örömmel elmegy a tárgyalásra, később pontosította válaszát.

"Örömmel megyek" - mondta először Orbán Viktor a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorának adott nyilatkozatában, hozzátéve: "ha elhívnak, általában el szoktam menni minden fontosabb helyre, ráadásul a volt miniszterelnökök időnként szoktak is találkozni egymással, tehát nem az első ilyen találkozó lesz ez". A volt kormányfő azután pontosította válaszát, amikor a riporter jelezte: ez főként Boross Péter számára lesz megnyugtató, mert ő hétfőn azt mondta, csak akkor megy el, ha mindenki ott lesz. "Annyiban hadd korrigáljam a válaszomat, hogy hazamegyek, megbeszélem Boross Péterrel, és utána fogok adni majd végleges választ" - mondta Orbán Viktor. 
   
Gyurcsány Ferenc hétfőn napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlament rendkívüli nyári ülésszakának nyitónapján, hogy kezdeményezni fogja: az elmúlt tizenöt év miniszterelnökei  közösen tárgyaljanak arról, Magyarország milyen új javaslatok megfogalmazásával és képviseletével segíthet Európának abban, hogy sikeres jövője építésében is dinamizmust, elszántságot tudjon mutatni. "A következő napokban arra fogom kérni az elmúlt 15 év miniszterelnökeit, valamennyit, hogy üljünk közös asztalhoz, beszéljük meg, hogy mi a dolga Magyarországnak abban, hogy új javaslatok megfogalmazásával, ezen új javaslatok képviseletével segítsen Európának, hogy ne csak múltja értékeinek megőrzésében, hanem sikeres jövőjének építésében is dinamizmust, elszántságot   tudjon mutatni" - mondta a miniszterelnök.

Gulyás Erika, Medgyessy Péter szóvivője hétfőn azt mondta, a volt miniszterelnök kifejezetten üdvözli a kezdeményezést, és természetesen részt vesz a találkozón. Horn Gyula közölte: természetesen elmegy az egyeztetésre. Az MDF sajtóirodája szerint Boross Péter részt vesz a találkozón abban az esetben, ha a többi volt miniszterelnök is elfogadja a meghívást. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője hétfőn a miniszterelnök felvetésére úgy reagált: Orbán Viktor még nem kapta kézhez az egyeztetésről szóló meghívót, ugyanakkor eddig is mindig elfogadta a mindenkori miniszterelnökök meghívását, amikor az ország előtt álló feladatok megoldásáról, az embereket érintő kérdésekről volt szó.