Fegyvereket és mobilokat rejtett a hatalmas iraki bunker

2005.06.05. 15:22

Egy halom feltöltött mobiltelefont, különböző fegyvereket, éjjellátó berendezéseket, iránytűket találtak az amerikai katonák egy most felfedezett iraki bunkerben. A barlangrendszer az egyik legnagyobb föld alatti raktár, amit eddig találtak Irakban.

Amerikai katonák Irak nyugati részén nagy kiterjedésű bunkerrendszert fedeztek fel, amelyben a felkelők fegyvereket és egyéb katonai felszereléseket rejtettek el. A 170 méter széles és 275 méter hosszú komplexum az iraki felkelők eddig feltárt egyik legnagyobb rejtekhelye. A több különböző teremből álló létesítményben az iraki biztonsági szolgálat és a koalíciós erők négy bebútorozott lakószobát, egy friss élelmiszerrel teli konyhát, két zuhanyozót és működő légkondicionáló berendezést találtak. Emberek nem voltak a bunkerben - közölte Jeffrey Pool százados, a 2. tengerészgyalogos hadosztály szóvivője.

A fegyverraktárban különböző típusú géppuskák, aknavetők, rakéták, tüzérségi lövedékek, fekete egyenruhák, iránytűk, menetnaplók, éjjellátó szemüvegek és teljesen feltöltött mobiltelefonok voltak halomba rakva. A bunkerrendszert al-Anbár tartományban, Bagdadtól 50 kilométernyire nyugatra, a Fallúdzsa környékén található Karma mellett találták meg. Ez a tartomány az iraki ellenállás egyik fő fellegvára, ahol a legtöbb amerikai katonát gyilkolták meg. Fallúdzsát több hónapon keresztül a felkelők ellenőrizték, amíg a tavaly novemberi offenzíva során az amerikaiak ki nem füstölték őket onnan. A tengerészgyalogosok akkor több bombagyártó üzemet, gerillakiképző központokat és olyan épületeket is találtak a városban, amelyekben a felkelők túszokat őriztek.