Biztonságosabbá teszi az érettségit az oktatási tárca

2005.06.04. 12:53

Biztonságosabbá teszi az érettségi logisztikáját az oktatási tárca. Magyar Bálint szerint elképzelhető, hogy a tételeket digitális úton juttatják majd el az iskolákba. Magyar szerint az idei tétellopási botrány volt az első alkalom, amikor az ellopott tételeket a diákok nem csak saját hasznukra fordították. Az ellopott tételek internetes közzététele Magyar Bálint szerint az egész érettségi rendszer elleni támadás volt.

Változások várhatók az érettségi logisztikájában: az oktatási tárca olyan megoldást dolgoz ki, amely a jövőben lehetetlenné teszi a visszaéléseket az érettségi tételekkel - közölte Magyar Bálint az Országos Igazgatói Fórumon szombaton Budapesten.

Az egész logisztikát biztonságosabbá kell tenni - hangsúlyozta az oktatási tárca vezetője, aki egyik lehetséges megoldásként említette a tételek digitális úton történő eljuttatását az iskolákba.

Ugyanakkor ehhez "a fogadó oldalról" is meg kell teremteni a feltételeket, megfelelő számú nyomtatónak kell lennie az iskolákban, és szükséges a szolgáltatói háttér kialakítása, hogy rendszergazdák legyenek az intézményekben. Magyar Bálint azt mondta: a kétszintű érettségi premierje nem úgy sikerült, mint ahogy szerették volna.

"Egy tétellopási ügy megzavarta az egészet, amelyben elvileg alig lenne olyan rendkívüli dolog, hiszen alig telt el év az elmúlt másfél évtizedben, amikor ne kerültek volna ki tételek a rendszerből" - mondta a miniszter, hozzátéve: ami új, soha nem fordult még elő, hogy ne csak a saját hasznukra fordították volna azokat. Az, hogy felkerült az internetre, eljutott a sajtóhoz, azt mutatja, hogy a rendszer egészének akartak ártani - mutatott rá Magyar Bálint. Leszögezte: a kétszintű érettségi nem bukott meg, tartalmi bevezetése bevált, sikeres volt a fogadtatása.

A történteket rendkívüli helyzethez, háborús állapotokhoz hasonlította, amely miatt igazi kár lelkileg, morálisan érte a diákokat. A miniszter megköszönte az igazgatóknak az általuk tanúsított méltányosságot és türelmet a kétszintű érettségi kapcsán kialakult helyzetben. Ugyanakkor utalt arra, hogy a szakmai szervezetek támogatták a középszintű írásbeli matematika érettségi újraírásáról született döntést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK