A Fidesz szerint Sziliről alkudozik Gyurcsány az SZDSZ-szel

2005.06.04. 15:50

A Fidesz tudni akarja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatja-e Szili Katalin államfővé választását, vagy meg akarja buktatni a szocialista politikust. A Magyar Nemzet szombati száma szerint Gyurcsány titokban lepaktált az SZDSZ-szel, hogy megakadályozzák Szili Katalin megválasztását. A kormányszóvivő spekulációnak nevezte Deutsch kérdését, az MSZP szerint pedig csak kósza pletykáról van szó. Eközben az SZDSZ országos tanácsa egységes viselkedésre kérte a frakciót a köztársasági-elnökválasztáson.

A Fidesz a köztársaságielnök-választás tisztasága érdekében arra vár választ Gyurcsány Ferenctől, hogy a miniszterelnök támogatja-e Szili Katalin államfőjelölését és államfővé választását, vagy meg akarja buktatni az MSZP jelöltjét - jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján Deutsch Tamás, az Országgyűlés fideszes alelnöke.

A politikus hangsúlyozta: azért várnak választ a miniszterelnöktől, mert szombati lapinformációk szerint Gyurcsány Ferenc "titkos politikai háttéralkut" készül kötni az SZDSZ-szel. Ezt a hírt Kuncze Gábor pártelnök az egyik napilapban megjelent interjújában nem cáfolta - tette hozzá. Deutsch Tamás utalt arra, hogy a miniszterelnök előszeretettel beszél arról, hogy véget kellene vetni a mutyi Magyarország időszakának.

"Gyurcsány Ferenc élen járhat ebben a törekvésében azzal, hogy az elmúlt 15 esztendő legnagyobb titkos politikai mutyiját nem köti meg a Szabad Demokraták Szövetségével, ezzel elkerüli, hogy az emberek azt gondolhassák, hogy ő egy mutyi-kormány mutyi-miniszterelnöke" - mondta. Álláspontja szerint ugyanakkor régóta tudható, hogy a miniszterelnök meg akarja buktatni Szili Katalint. Több alkalommal is mindent megtett annak érdekében, hogy ez megtörténjen.

A Magyar Nemzet címlapján közölt Gyurcsány és az SZDSZ paktuma? című írás szerint "az államfőválasztás első fordulója után Gyurcsány Ferenc bejelentheti, hogy kihátrálnak Szili Katalin mögül - értesült lapunk az MSZP vezetéséhez közel álló forrásból". "Kiegyezett az SZDSZ-szel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök abban, hogy az MSZP eláll Szili Katalin mellől" - olvasható a napilapban.

Batiz András kormányszóvivő az MTI érdeklődésére "spekulációnak, rosszindulatú találgatásnak" minősítette Deutsch Tamás felvetését, és érdemben nem kívánta kommentálni.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint komoly politikus "nem ül fel kósza pletykának", és nem hirdet emiatt sajtótájékoztatót, komoly politikai párt pedig nem reagál ilyen "kósza pletykák alapján összetákolt politikai támadásra". Ha a Fidesz aggódik saját jelöltje, Sólyom László esélyei miatt, akkor inkább azzal legyen elfoglalva, hogy a társadalmat győzze meg jelöltje alkalmasságáról - mondta. A közvélemény-kutatási adatok alapján ebben a pillanatban Szili Katalin az egyik legnépszerűbb magyar politikus, sokak számára elfogadható és kívánatos köztársaságielnök-jelölt - mondta a szocialista párt szóvivője a fideszes felvetésre reagálva.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK