Bocsánatot kérnek az ártó ügynök papok nevében

2005.03.01. 13:55

A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia nyilatkozatban kért bocsánatot azon papok nevében, akiket beszerveztek az előző rendszerben, és "akik ártó szándékkal, súlyosan vétettek embertársaik ellen". Ugyanakkor azt állítják, hogy 15 évvel a rendszerváltás után már késő tisztázni a múltat. A rendőrség eközben ismeretlen tettes ellen nyomozást indított az ügynöklista ügyében.

A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia nyilatkozatot adott ki az ügynökkérdéssel kapcsolatban, miután egy hétvégén közzétett ügynöklistán számos egykori és jelenlegi főpap is szerepelt. Nemcsak ez a lista (amelyet állítólag Németh Miklós adott át utódjának, Antall József miniszterelnöknek) utal arra, hogy számos főpap működhetett együtt az pártállam titkosszolgálatával, hanem a kutatók is állítják, hogy a mostani püspöki kar nagy része is érintett lehet. Ezt azonban egyelőre senki sem ismerte el, noha az [origo] több listán szereplő főpapot is megkeresett. Paskai László bíboros azt mondta, hogy provokációval nem foglalkozik, Seregély István érsek, a püspökkari konferencia elnöke nem kívánt nyilatkozni, Gyulay Endre püspök szerint pedig bizonyítékok kellenek, mert névtelen hamisítványokkal nem foglalkoznak.

A katolikusok közleménye szerint az ügynökkérdés a politikai rendszerváltás után 15 évvel már nem tisztázható, amit szerintük jól példáz a február 27-én névtelenül közzétett lista is. "A szocializmus évtizedeiben a társadalom minden területén végeztek megfigyeléseket. Még az alacsonyabb szinten vezető beosztású embereknek is kötelességük volt hangulatjelentést készíteni 'a népköztársaság biztonságának megőrzése érdekében'" - olvasható a nyilatkozatban, amely elismeri, hogy ezt a megfigyelő rendszert hozta létre a kommunista párt a papok és szerzetesek körében is. Ezt azzal magyarázzák, hogy bennük a legnagyobb ideológiai ellenfelet látta a rendszer.

Voltak ellenállók és gyengébbek is

Sokan ellenálltak a lelki és fizikai terrorral szemben, és nem tudták őket beszervezni, voltak akik a zaklatások miatt elhagyták az országot, vagy vidéki plébánián meghúzva végezték tovább munkájukat. "Mások összeroppantak a zaklatások súlya alatt, vagy éppen valamilyen emberi gyengeségük folytán zsarolhatóvá váltak, ezért vállalkoztak az együttműködésre. Ők tehát mindenképpen áldozatai lettek egy olyan embertelen rendszernek, amelynek létrehozói és fenntartói lehet, hogy ma is politikai közhatalmat gyakorolnak" - írják a püspökök, akik szerint a beszervezettek között bizonyára voltak olyan papok, szerzetesek és világiak, akik ártó szándékkal, súlyosan vétettek embertársaik ellen. "Tetteikért kérjük a sértettek és Isten bocsánatát" - áll a nyilatkozatban.

Püspöki kar: a leleplezéssel ismét áldozatok lennének az ügynökpapok

"A volt ügynökök közül sokan már tevékenységük ideje alatt felfedték magukat paptársaik előtt, így is könnyítve lelkiismeretük terhén. Mások a politikai változások után kértek bocsánatot azoktól, akikről jelentettek. Jóllehet, vannak még ma is olyanok, akik adósak ezzel a bocsánatkéréssel, de a krisztusi szeretet szellemében mégsem vonhatjuk őket felelőségre" - adták közre az egyházvezetők.

A püspökök szerint téves dolog a politikusokkal párhuzamba állítani az érintett egyházi személyeket, mivel ők maguk is a politikusok áldozatai voltak, és ma is azzá válnának szerintük, ha nevük nyilvánosságra kerülne. A főpapok szerint mind a készülő ügynöktörvény-tervezet, mind az ügynöklisták közlése része az egyház elleni támadásnak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK