2007-ben rendeződhet az élettársak jogi helyzete

2005.03.01. 7:06

Megszüntetnék az élettársak jogon kívüliségét a készülő polgári törvénykönyvben. A jogszabályban bevezetnék az ilyen kapcsolatok regisztrálását, illetve az élettársak tartási és lakáshasználati jogát is. A törvénytervezet azonban várhatóan 2007 előtt nem kerül a kormány elé - írja a Népszabadság.

Rendezik az egyre szaporodó élettársi kapcsolatok jogi helyzetét a készülő polgári törvénykönyvben. A rendszerváltáskor 125 ezren éltek ilyen kapcsolatban Magyarországon, jelenleg számuk már majdnem háromszázezer. A párok fele gyermektelen, negyven százalékuk viszont egy-két, egytizedük pedig három vagy több gyereket nevel. Ma minden hatodik csecsemő nem házas pároktól születik - írja a Népszabadság.

A lap szerint hiába említi azonban 65 jogszabály is az élettársi kapcsolat kifejezést, az élettársak a hatályos polgári törvénykönyv (Ptk.) értelmében még mindig nem minősülnek közeli hozzátartozónak, nem örökölhetik egymás vagyonát, nem szerezhetnek özvegyi jogot, és az élettársnak nincs törvényen alapuló tartási kötelezettsége sem. A bírósági gyakorlatban sem ismerik el különösebben az ilyen kapcsolatokat, ha az egyik élettárs befogadja a másikat a lakásába, a befogadott csupán szívességi lakáshasználónak minősül, ezért gyakorlatilag bármikor kirakható indoklás és pénz nélkül.

Ezeket a kérdéseket az új Ptk.-ban tervezik rendezni, ám, hogy erre mikor kerül sor még kétséges. Kondorosi Ferenc, az igazságügyi tárca közigazgatási államtitkára a lapnak elmondta, az új Ptk. megalkotása kormányzati ciklusokon átívelő feladat. Az első tervezet várhatóan 2005 végére készül el, a szakmai viták azonban 2006-ban még folytatódnak, illetve ekkor kerül sor a közigazgatási egyeztetésre. A kormány elé csak valamikor 2007 nyarán kerülhet a törvénytervezet. Az államtitkár elárulta, hogy már kialakult a törvény családjogi részének koncepciója, ebben javasolják az élettársi kapcsolatok regisztrálását.

A tervek szerint hosszabb élettársi viszony megszakadása esetén tartási jog illetné meg az élettársat, a közösen lakott lakásra vonatkozó lakáshasználati jogot pedig öröklési jogi eszközökkel biztosítanák - írja a Népszabadság.