Ismerőse nyomta fel a kőbányai alpolgármestert

Vágólapra másolva!
Az ügyészség gyanúja szerint mintegy 17 millió forint kenőpénzt kapott Kaszab Csaba kőbányai MSZP-s alpolgármester cége. A pénzt egy építési vállalkozó fizette, öt évvel ezelőtt. Cserébe munkát szerzett ismerősének a politikus. Az alpolgármestert az ügy miatt vesztegetéssel gyanúsították meg.
Vágólapra másolva!

Az [origo] birtokába került ügyészségi dokumentum szerint egy építési vállalkozó jelentette fel idén nyár elején Kaszab Csaba kőbányai MSZP-s alpolgármestert. A vállalkozó az ügyészség megállapítása szerint munkát kért öt évvel ezelőtt ismerősétől, Kaszab Csabától, aki akkoriban a kerületi beruházási bizottság elnöke volt.

Az ügyészségi iratban az áll, hogy Kaszab olyan társasházak címét bocsátotta ismerőse rendelkezésére, amelyek sikertelenül pályáztak az önkormányzatnál azon a nyáron felújítási munkák támogatására. A vállalkozó mégis felújította a házakat, közben a gyanú szerint Kaszab megállapodott a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. illetékesével, hogy az önkormányzati tulajdonú cég kifizeti a házak felújításáért járó munkadíjat, mintha a házak pályázaton nyertek volna pénzt.

A vállalkozó cégén keresztül, a gyanú szerint, mintegy 17 millió forintot utalt át a jelenlegi alpolgármester bt.-jének - állapította meg a nyomozás során az ügyészségi nyomozó hivatal. A kifizetések fedezésére a vállalkozó és a politikus cégei több szerződést is kötöttek egymással, melyek szerint Kaszab bt.-je társasházak felújítása során a válllakozó kft.-jének volt az alvállalkozója - olvasható a birtokunkba került ügyészségi iratban.

Bár a feljelentőt is meggyanúsították hivatali vesztegetéssel, később megszüntették ellene a büntetőeljárást, mert önként jelentette az ügyet. Kaszab Csabát azonban csütörtökön vesztegetéssel gyanúsították meg és kihallgatták.

A vállalkozó vélhetően azért tett feljelentést egykori jó ismerőse ellen, mert egy, a fenti üggyel kapcsolatos, de a rendőrség által felügyelt korábbi büntetőeljárásban nyomozás indult ellene. Akkor a férfi a Kőbányai Vagyonkezelőnek okozott 30 millió forintos kárt megfizette, és Kaszab Csaba nevét sem említette meg. Később - az ügyészségi irat szerint - a vállalkozó összeveszett a jelenlegi alpolgármesterrel és szóvá tette neki, hogy "ő is benne volt a cégével együtt".

Az [origo] megkereste az alpolgármestert, aki nem vette fel mobiltelefonját, hivatali készülékén pedig munkatársával azt üzente, nem nyilatkozik. Az ügyészségen nem akartak semmit az ügyhöz hozzátenni.

Komáromi Gergely