Tagad a zsarolással vádolt egykori szegedi főnyomozó

Vágólapra másolva!
Tagadta bűnösségét a zsarolással vádolt egykori szegedi főnyomozó. A vád szerint a nyomozó és társai összesen több mint százmillió forinthoz jutottak hozzá törvénysértően. A perben októberben várható ítélet. A volt főnyomozó nevéhez fűződik többek között a balástyai gyilkosságok felderítése is.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét Kumbor Tibor, a minősített zsarolással és más bűncselekményekkel vádolt egykori szegedi főnyomozó. A volt nyomozó az utolsó szó jogán fejthette ki véleményét hétfőn a Budai Központi Kerületi Bíróságon. Többek között a balástyai gyilkosságok felderítését is irányító egykori rendőrtiszt szerint az ellene folyó eljárás célja nem az igazság felderítése, hanem annak elfedése. A nyomozást lefolytató Csongrád Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetőjével pedig személyes ellentétben állt, így szerinte tőlük nem volt várható pártatlan eljárás.

Korábban vádbeszédében az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért a két éve előzetes letartóztatásban lévő rendőrtisztre és négy társára, köztük egy-egy Magyarországon élő szír, illetve egyiptomi állampolgárra. A tucatnyi vádpont szerint a vádlottak zsarolással, fenyegetéssel, illetve megtévesztéssel összesen több mint százmillió forinthoz jutottak hozzá törvénysértően. A vádlottak a büntetőperben javarészt tagadták bűnösségüket, védőik pedig felmentést indítványoztak.

A hétfői tárgyaláson a másodrendű vádlott védője Bárándy György ügyvéd többek között azzal érvelt a felmentés mellett, hogy a sértettek terhelő vallomásai életszerűtlenek, hiteltelenek, a bűnüldöző hatóság pedig a nyomozás során súlyos eljárási hibákat vétett, törvénysértő módon gyűjtött bizonyítékokat. A bírói tanács már korábban döntött arról, hogy kizárja a bizonyítékok köréből a telefonlehallgatások egy részét.

A büntetőperben több mint száz tanút hallgattak meg, többségében Szegeden megtartott kihelyezett tárgyalásokon. A Kumbor-ügyben az elsőfokú ítéletet várhatóan októberben hirdeti ki a bíróság.