Vágólapra másolva!
A köztársasági elnök részvételével zajlott le a zöldszervezetek immár hagyományos Zengő-túrája szombaton. Tavaly egy NATO-lokátorállomást akartak a Zengő tetejére telepíteni, a környezetvédők, köztük Sólyom László, pedig megakadályozták ezt.
Vágólapra másolva!

Az államfő felesége, Sólyom Lászlóné társaságában érkezett a túra találkozóhelyére, Pécsváradra, ahol a Zengő környezeti értékeit féltő aktivisták tapssal és ovációval fogadták. Csizmadia László, a Civil Szervezetek a Zengőért Mozgalom alapító tagja, a köztársasági elnököt és feleségét a zöldek nevében egy-egy jelvény és vándorbot átadásával "tiszteletbeli Zengő őrré" fogadta.

Az államfő és felesége mintegy félezer környezetvédő és szimpatizánsaik társaságában gyalogolt fel a Mecsek 682 méter magas csúcsára. Útközben civil képviselőkkel társalgott, a csúcson álló vendégházban aláírta a Zengő emlékkönyvet, s miután megmelegedett az őrtűznél, az egykori Zengő-várról szóló régészeti előadást is meghallgatott.

Sólyom László a sajtó képviselőinek nem kívánt nyilatkozni.Herbert Tamás, a Civil Szervezetek a Zengőért Mozgalom vezetője az MTI-nek azt mondta: a köztársasági elnök részvétele baráti gesztus. Ő korábban, például idén februárban is járt már a Zengőn, csak akkor még nem volt államfő. Csizmadia László értékelése szerint az államfő a túrán való részvételével bizonyította: fontos számára a Zengő ügye és ahogy megválasztása előtt, úgy ezután is elkötelezett híve a környezet védelmének.

Az ügy előzménye: civil szervezetek 2004 februárjában megakadályozták, hogy megkezdődjenek az eredetileg a Zengőre tervezett NATO-lokátorállomás megépítéséhez nélkülözhetetlen fakitermelési munkák a Mecsekben. A lakossági felháborodás és a sorozatos megmozdulások hatására tavaly egy szakértői grémium vizsgálta meg a lokátor elhelyezésének lehetőségeit.

A Zengőre tervezett katonai radar ügye kapcsán Sólyom László az MTI-nek augusztus elején adott interjújában úgy fogalmazott, hogy álláspontja szerint csak akkor lehet alkotmányos a lokátor megépítése, ha bebizonyították, hogy nincs semmilyen más lehetőség. Ilyen bizonyítékot mindeddig nem szolgáltattak. A 2004 őszén nyilvánosságra hozott szakértői jelentés szerint is van alternatív megoldás.

Sólyom László szeptember elején találkozott Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel, és átvette az ország légtérvédelmével kapcsolatos tervekről, elképzelésekről szóló rövid feljegyzést. Ígéretet kapott a minisztertől, hogy az elkövetkező időszakban pedig az ezzel kapcsolatos titkos dokumentációkat is megismerheti.

Az államfő korábban több, a Zengő védelmében szervezett konferencián is a radar megépítése ellen foglalt állást, megválasztása óta azonban nem nyilatkozott a lokátor ügyében, egyik interjújában azonban megígérte, hogy ősszel felmegy a Zengőre.