Sírkövesek verhették szét a zsidótemetőt

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint anyagi érdek miatt verhettek szét júniusban 132 sírt a Kozma utcai zsidótemetőben sírkövesek, hogy később sok megrendelést kapjanak. A temetőrongálás miatt több mint száz embert hallgattak ki, két-három ember követhette el a bűncselekményt.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint anyagi érdek miatt vertek szét 132 sírt a Kozma utcai zsidótemetőben júniusban. Horváth Ferenc alezredes, a BRFK bűnügyi főosztályvezetője azt mondta az MTI-nek, hogy sírkőkészítők lehetnek az ügy hátterében, de a tanúk és a gyanúsítottak kihallgatásáig nem lehet kizárni azt sem, hogy rasszista vagy vandál szándék motiválta a tetteseket. Eddig több mint száz embert hallgattak ki, a vallomások alapján két-három ember követhette el a bűncselekményt - mondta Horváth.

A Magyar Hírlap szerint a temetőben rögzített ujjlenyomatok és DNS-minták segíthetnek egyértelműen azonosítani az elkövetőket. A lap szerint a rendőrök tanúként már kihallgattak egy férfit, aki sírköveseknél vállalt munkát, és a rendőrök szerint részt vett a sírok megrongálásában. A nyomozók szerint egy vagy két társával verhette szét a sírokat a férfi.

Horváth Ferenc szerint nagyon rövid idő múlva megkapják azt a szakértői véleményt, amely a vizsgálatokban áttörést jelenthet. A rendőrségen továbbra is külön alosztály nyomozza a június 15-i, Magyarországon eddig példátlan méretű temetőgyalázás ügyét. Az ismeretlen elkövetők által okozott kár több tízmillió forint.