Tizenhat sérült egy vonatbalesetben

Vágólapra másolva!
Összeütközött két személyvonat Balassagyarmat és Magyarnándor között. A két szerelvény emberi mulasztás miatt azonos sínpályán haladt az ütközés előtt. Az ütközésben 16 ember sérült meg.
Vágólapra másolva!

Tizenhat ember megsérült hétfőn hajnalban, amikor összeütközött két személyvonat Nógrád megyében, Balassagyarmat és Magyarnándor között - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A sérültek közül ketten törésgyanús sérülést szenvedtek, de nincsenek életveszélyben, a többiek csak könnyebb sérüléseket - karcolásokat, zúzódásokat - szenvedtek - tette hozzá Győrfi Pál. A sérülteket a balassagyarmati kórházba szállították.

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője azt mondta az esetről: két BZ motorvonat ütközött össze a nyílt pályán néhány perccel hat óra előtt, egyelőre ismeretlen okból. Mindkét szerelvény motorkocsija kisiklott.

Kavalecz szerint vélhetően személyi mulasztás okozta a balesetet, mivel a vasúti berendezések és a mozdonyok is jól működtek, nincsen olyan műszaki tényező, amely befolyásolhatta volna a balesetet. Hozzátette: a baleset vizsgálata még napokig eltarthat, és csak azután lehet biztosan megállapítani, kit terhel felelősség.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kaszás Attila azt mondta: a baleset a Balassagyarmattól 11 kilométerre délre fekvő Mohora és a tőle három kilométerrel még délebbre lévő Magyarnándor közötti pályaszakaszon történt. Közölte: az már biztos, hogy nem a műszaki berendezés hibája, hanem emberi mulasztás okozta a balesetet.

A mohorai és csesztvei közúti-vasúti átkelőhely közötti nyílt vasúti pályán egy kanyarban egy Aszódról érkező kétkocsis és egy Balassagyarmat felől közlekedő három kocsis vonat ütközött össze úgy, hogy egymással szemben azonos sínpályán haladtak.

Az MTI úgy tudja, hogy az aszódi járatnak Magyarnándorban kellett volna bevárnia a másik vonatot. Azt még nem tudni, milyen sebességgel haladtak a vonatok, de a szakaszon 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben. A hajnali munkásjáratokon sokan utaztak, de mire a rendőrség megérkezett, alig találtak valakit a helyszínen. A mentők elvitték a sérülteket, a távolsági járatok pedig felvették az utasokat. A MÁV közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a vonatok helyett az utasokat autóbuszok szállítják. A helyreállításig késésekkel is számolniuk kell az erre utazóknak.