Nem kell sapkát lengetni a sínek közé szorulva

Vágólapra másolva!
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint nem várható el a vasúti sínekre szorult autó vezetőjétől, hogy a vasúti előírásoknak megfelelően járjon el, vagyis kendővel vagy sapkával körözve jelezze, hogy bajban van. Lenkovics Barnabás állásfoglalására azért volt szükség, mert a KRESZ és a vasúti előírások másképp szabályozzák ezt a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalása szerint eltér a KRESZ és a vasút szabályozása arra az esetre, hogy ha valaki véletlenül a sínekre szorul valamilyen járművel. Lenkovics Barnabás a tavaly októberben Sáp és Báránd közötti vasúti átjáróban történt baleset kapcsán végzett vizsgálatot. A baleset során a sorompók közé szorult egy busz, az utasok idejében leszálltak a sínen ragadt járműről, senki nem sérült meg, az ütközést azonban nem sikerült elkerülni.

A KRESZ szerint a vasúti átjáróban elakadt jármű vezetője "köteles mindent megtenni annak érdekében, hogy a közeledő vasúti jármű vezetője vagy a vasút más alkalmazottja a veszélyhelyzetről a lehető legrövidebb időn belül tudomást szerezzen". Az érvényben lévő vasúti előírások szerint ugyanakkor a közeledő vonat vezetőjének valamilyen tárgy (például sapka, kendő) körbeforgatásával kell jelezni - írja Lenkovics Barnabás. Az ombudsman szerint ugyanakkor ilyen helyzetben senkitől nem várható el, hogy teljesítse a vasúti előírásokat.

Lenkovics Barnabás szerint egyértelmű szabályozásra van szükség, annál is inkább, mivel a MÁV monopóliuma a közeljövőben megszűnik, és a különböző vasúttársaságok belső szabályzatai eltérhetnek egymástól.