Átálltak az új rendszerre a légiirányítók

Vágólapra másolva!
Új rendszerre álltak át a légiirányítók hajnalban, a HungaroControl légiforgalmi szolgálat szerint nem jelezték, hogy gond lenne. Korábban több, a légiirányítókat képviselő szakszervezet veszélyesnek tartotta az új rendszer bevezetését, azt állították, hogy katasztrófaveszély fenyeget.
Vágólapra másolva!
Irányítóközpont Ferihegyen

Pénteken éjjel két órakor átálltunk az új légtérszerkezetre, már működik az új rendszer - mondta az [origo]-nak a HungaroControl légiforgalmi szolgálat kommunikációs igazgatója, Hackl Mónika. A légiirányítók semmilyen problémát nem jeleztek - közölte. A légtérszerkezet átalakítása azt jelenti, hogy új légi útvonalakat alakítottak ki a Ferihegyre érkező, illetve innen induló gépek számára. Erre azért volt szükség, mert a régi rendszer már nem bírta el az utóbbi időben erősen megnövekedett forgalmat.

A légiirányítókat képviselő egyik szakszervezet, a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete még az átállás előtti utolsó napon is veszélyre hívta fel a figyelmet az új rendszer miatt. A szakszervezet vezetője szerint a légiirányítókat nem készítették fel megfelelően, sokan csak másfél órás gyakorlati oktatásban részesültek. A HungaroControl szerint azonban a felkészüléssel nem volt gond, az érintett részleg munkatársai 30 órás gyakorlati oktatást kaptak.

A szakszervezet közleményében azért is hibáztatta a légiforgalmi szolgálatot, mert úgy tudják, közel negyven járat felszállása során a Magyar Honvédség által éles lőgyakorlat részére fenntartott légtéren halad át. Ezzel kapcsolatban a HungaroControl munkatársa elmondta: valóban katonai lőteret érint az egyik útvonal, de ezt az útvonalat kiveszik az irányítási rendszerből, amikor a lőtér használatban van.