Az SZDSZ hivatalossá tenné a melegek kapcsolatát is

Vágólapra másolva!
A homoszexuálisok is hivatalosan elismert, regisztált élettársi kapcsolatban élhetnének az SZDSZ javaslata szerint. Az élettársi kapcsolatban élők a házasokéhoz hasonló jogokat kapnának. Az ötlet nem új, Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi miniszter másfél éve már felvetette ezt a lehetőséget, de akkor semmi nem lett a kezdeményezésből.
Vágólapra másolva!
Először mondja magyar politikus: Meleg vagyok/itthon/20050308eloszor.htmlAz EP-jelöltek nem foglalkoznak a melegekkel/itthon/20040607azepjeloltek.htmlA letelepedésnél hátrány éri a melegeket/itthon/20040517letelepedesnel.html2007-ben rendeződhet az élettársak jogi helyzete/itthon/200503012007ben.htmlAz élettárs nem örököl/noilapozo/tanacsadok/20041112azelettars.html

A regisztrált élettársi kapcsolat jogintézményét megteremtő, a homoszexuális párok azonos megítélést lehetővé tevő javaslatot nyújt be napokon belül az SZDSZ a parlamentnek. Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca politikai államtitkára sajtótájékoztatóján elmondta: a regisztráció által az élettársi kapcsolatban élők a házasokéhoz hasonló jogokat kapnának, tehát megszűnne az a diszkrimináció, amellyel az állam különbséget tesz a házasok és az élettársak között, s ezzel megszűnne a szexuális orientáció szerinti, az állam által gyakorolt megkülönböztetés is.

A javaslat szerint, a mai gyakorlattal szemben, az élettársak végrendelet nélkül is örökölhetnének egymástól, és a közös lakás használatát érintő szabályok, amelyek eddig csak a házasságban élők esetét szabályozták, ezentúl vonatkoznának az élettársakra is - közölte. Mint mondta, az élettársi kapcsolat regisztrálásához az anyakönyvvezetőt kellene felkeresni a pároknak, s ha egyikük sem házas, akkor ezt közjegyzői okiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban rögzítik. A regisztrált kapcsolat felbontását akármelyik fél kérheti, így akár egyoldalú bejelentéssel is megszüntethető lenne ez a jogviszony - tette hozzá.

Rámutatott, hogy a felnőtt lakosság többsége nem házasságban, hanem élettársi kapcsolatban él, s ez nem csak Magyarországon van így. Ez olyan világtendencia, amelyről nem tudomást venni, felelőtlenség - mondta. Csőzik László, ügyvivő közölte: a szabad demokraták szerint az államnak nem lehet "kedvenc" együttélési formája, hiszen azt a pároknak kell megválasztaniuk. Magyarországon jelenleg két okból is hátrányosan különböztetik meg a nem házasságban élőket; jogilag eltérő megítélés alá esnek az élettársak és a házasok, illetve a homoszexuális párok eleve hátrányosabb helyzetbe kerülnek, mivel ők egyébként sem választhatják a házasságkötést - mondta Csőzik.

Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi miniszter 2003. augusztusában már felvetette a regisztrált párkapcsolat bevezetésének lehetőségét, a kezdeményezésből azonban azóta sem lett semmi. Ráadásul akkor meleg jogvédő szervezetek is tiltakoztak a miniszter ötlete ellen.