Vágólapra másolva!
A legújabb bírósági döntés miatt már harmadszor kerül a Nagyhalászi Választási Bizottság elé az a kifogás, melyet a korábbi polgármester emelt a márciusi helyi időközi választásokkal kapcsolatban. A korábbi polgármester szerint, akit két év szabadságvesztésre ítéltek jogsértés miatt, a választás győztese pénzért vásárolt szavazatokat.
Vágólapra másolva!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság jóváhagyta a területi választási bizottság döntését a március 20-ai nagyhalászi időközi polgármester-választással kapcsolatos ügyben, így a település helyi választási bizottságának meg kell ismételnie jogorvoslati eljárását - tájékoztatott a döntésről Nyakó Zsuzsanna, a bíróság elnökhelyettese.

A bíróság határozata szerint a Nagyhalászi Helyi Választási Bizottság döntésének meghozatalában ugyanis olyan delegált személy vett részt, aki a választási törvény alapján az eljáráskor már nem lehetett a választási szerv tagja - közölte a bíró. A nagyhalászi törvénysértést április 13-ai ülésén állapította meg a területi választási bizottság és rendelte el a jogorvoslat megismétlését. A nagyhalászi bizottság az akkori döntés ellen a megyei bírósághoz fordult, amely most elutasította a kifogást.

A március 20-ai időközi polgármester-választást az MSZP-s Orosz Károly Zsolt nyerte másfél ezer szavazattal a korábbi független polgármester, Albók József előtt, aki kevesebb, mint ezerkétszáz voksot kapott. A szavazást azért tartották, mert Albók Józsefet jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte a megyei bíróság közösségi pályázatokkal kapcsolatos jogtalan gazdasági előnyszerzés miatt, így tisztsége megszűnt, de a választáson újra jelöltethette magát, mert a közügyektől nem tiltották el.

A választás eredménye ellen Albók József nyújtott be kifogást, amit korábban mind a helyi, mind pedig a területi választási bizottság elutasított, mert nem találta bizonyítottnak a voksvásárlásra és a szavazók szervezett szállítására vonatkozó állításokat.

A kifogást tevő fellebbezésére az ügy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elé került, amely április 4-én nyilvánosságra hozott ítéletében a jogorvoslati eljárás megismétlésére utasította a Nagyhalászi Helyi Választási Bizottságot, mivel a panaszokat nem érdemben bírálta el.

A bírósági döntést követően április 7-én megismételte eljárását a helyi bizottság, amit azonban a területi választási bizottság törvénysértőnek tartott, amit most a megyei bíróság is megerősített, így immár harmadszor foglalkozik majd az üggyel a nagyhalászi választási szerv.

Közben az ügyben Albók József ügyvédje, Budai Gyula szerint rendőrségi nyomozás is indult, választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.