Az SZDSZ szerint más államfőjelöltek is szóba jöhetnek

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ úgy értékeli, az MSZP "szabad mandátuma" a köztársaságielnök-jelöltről zajló kétpárti egyeztetésen lehetővé teszi annak végiggondolását, kik jöhetnek még szóba - mondta Horn Gábor, a párt szóvivője.
Vágólapra másolva!

Hiller István MSZP-elnök a párt országos választmányának aznapi döntését ismertetve közölte: pártja szabad tárgyalási mandátummal folytatja az egyeztetéseket az SZDSZ-szel. A nagyobbik kormánypárt elnöke kitért azon kérdés elől, hogy Szili Katalinon, az országgyűlés elnökén kívül esetleg mely személy jelölését támogatnák. Olyan köztársasági elnököt akarnak, akit az MSZP jelöl és az SZDSZ támogat, mondta Horn Gábor. Az SZDSZ szóvivője szerint különböző személyek neve is felvetődött a választmányi ülésen, de - mint mondta - erről nem tud pontosat.

A magyar liberálisok bölcs döntésnek tartják az MSZP-választmány állásfoglalását, "ez lehetővé teszi a kompromisszumos megoldást a jövő hét végére az MSZP kongresszusáig", mondta Horn Gábor. Az SZDSZ szóvivője elmondta: bízik abban, hogy egyezségre jutnak, és olyan jelöltet állíthatnak, akinek a személye a két pártnál szélesebb körben is elfogadható. "Persze továbbra is tudjuk, hogy az MSZP Szili Katalint szeretné jelölni, ők meg tudják erről a mi álláspontunkat" - mondta a szóvivő. Az MSZP-döntés fő üzenete az, hogy nem zárultak le a tárgyalások, lehetőség van további egyeztetésre, tette hozzá.