Menesztették az MTV hírigazgatóját

Vágólapra másolva!
Visszavonta Nika György hírigazgatói megbízását kedden Rudi Zoltán, a Magyar Televízió Rt. elnöke - közölte Holub Katalin szóvivő; az ügyben rendkívüli kuratóriumi elnökségi ülést kezdeményező tagok egyike szerint a menesztés nem oldja meg a helyzetet. A menesztés oka a pápa halálhírének késedelmes közlése.
Vágólapra másolva!

"A lefolytatott belső vizsgálat megállapításai alapján az MTV Rt. elnöke a mai napon visszavonta Nika György hírigazgatói megbízását" - olvasható Holub Katalin szóvivő közleményében. Rudi Zoltán, a Magyar Televízió Rt. elnöke annak megállapítására indított vizsgálatot, terhel-e valakit személyes felelősség, amiért a Magyar Televízió nézői más médiumokhoz képest késve értesültek II. János Pál pápa haláláról. A Magyar Televízió hírigazgatóságát az új vezető kinevezéséig Szűcs Gábor, a Híradó főszerkesztő-helyettese irányítja.

"A gyors és hiteles tájékoztatáshoz már korábban cselekvési terv készült, rendelkezésre álltak saját archívumunk felvételei és a pápa életútját bemutató dokumentumfilmek. Az ilyen típusú feladatok koordinálása munkaköréből fakadóan a hírigazgató dolga" - olvasható a szóvivő másik közleményében. "A sajtóban megjelent téves információkkal ellentétben a tény az, hogy a halálhírről tudósító hírügynökségi jelentést követő 6. percben az MTV a képernyő alján futó csíkban tudatta a nézőkkel a halálhírt" - áll a közleményben, amely szerint "a távirati iroda jelentését követő 27. percben az adást megszakítva, élő műsorban, rendkívüli különkiadással jelentkezett a Híradó stúdiója".

"A magunkkal szemben támasztott elvárás az, hogy az ország közvéleménye elsőként a Magyar Televízió képernyőjéről értesülhessen a világ eseményeiről. Ennek az elvárásnak II. János Pál pápa halálnak órájában a Magyar Televízió nem tett eleget, az elnök az ezzel kapcsolatos személyi döntést meghozta" - olvasható a közleményben.

Kozák Márton, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumába az SZDSZ által jelölt egyik tag szerint - aki az ügyben másodmagával kezdeményezett rendkívüli ülést - a személyi döntés nem oldja meg a kialakult helyzetet. "Helyes volna, ha Rudi Zoltán nem csak a hírigazgató távozására vonatkozóan vonna le következtetéseket" - jelentette ki, megjegyezve, hogy "a részvénytársaság vezetése az elnök dolga". "Az egy éve hivatalban lévő elnök vezetése alatt az MTV már másodszor követ el olyan súlyos hibát, amire korábban nem volt példa" - mondta a kuratóriumi elnökség tagja.

Az ügy előzményéhez tartozik: az MTV-t felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének két, a szabad demokraták javaslatára bekerült tagja hétfőn kezdeményezte: még e héten rendkívüli ülésen foglalkozzon az elnökség azzal, megfelelően alakította-e műsorát a közszolgálati médium azt követően, hogy Rómában bejelentették II. János Pál pápa halálhírét.

Egy nappal korábban, vasárnap Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület Fidesz által delegált tagja azt nyilatkozta: annak kivizsgálását kezdeményezi a médiahatóságnál, hogy a Magyar Televízió, a kereskedelmi csatornákhoz hasonlóan, miért nem szakította meg idejében adását II. János Pál pápa halálhírét követően.

Az MSZP kulturális és sajtó munkacsoportja szerint "hihetetlen mértékű hibát" követett el a Magyar Televízió, amikor nem szakította meg szórakoztató műsorát a pápa halálhírére - áll hétfői közleményükben.

Az intézménynél működő egyik, kisebb létszámúnak mondott érdekképviselet, a KÖZszolga elnöksége hétfőn döntött arról, hogy az ügyben vizsgálatot és felelősségre vonást kezdeményez Rudi Zoltánnál, az MTV elnökénél.