Szombaton tüntetnek a gazdák

Vágólapra másolva!
A kormányzat megszakítja a tárgyalásokat, amennyiben a gazdák szombaton tüntetnek és újabb traktorok jönnek a fővárosba - derült ki a péntek délutáni magas szintű egyeztetést követően. A gazdák ennek ellenére szombatra tüntetést jelentettek be.
Vágólapra másolva!

"Csak nyugodt légkörben lehet tárgyalni" - jelentette ki Pásztohy András, az agrártárca politikai államtitkára miután szűk körben egyeztettek a demonstráló gazdák vezetői, valamint az agártárca irányítói, Németh Imre miniszter, Pásztohy András politikai és Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár.

Németh Imre a Kossuth Rádió Háttér című műsorában úgy fogalmazott: egyértelműsítették a demonstrációs bizottsággal, hogy addig nem tárgyalnak, amíg ők "az utcára viszik ki a politikát" és a zavarkeltés a céljuk. A tárgyalások meg fognak szakadni - mondta a miniszter arra a megjegyzésre, hogy már pénteken éjjel jönnek az újabb tarktorok a fővárosba.

Pásztohy András megfogalmazása szerint felkérték Jakab Istvánt, a Magosz elnökét, hogy a demonstráló gazdák hozzanak döntést arról, hogy tárgyalni kívánnak-e vagy tiltakozni, ugyanis a demonstráció alatt a minisztérium politikai államtitkára szerint nem lehet higgadt tárgyalásokat folytatni.

Pásztohy András szerint ezért az FVM azt várja a gazdademonstráció vezetőitől, hogy ne demonstráljanak szombaton, és ne jöjjenek újabb erőgépek a fővárosba. Ezt követően mindkét fél visszavonult egyeztetni.

A gazdák szombaton megtartják tüntetésüket 11 órakor a Kossuth téren - jelentette be Jakab István pénteken este a demonstrációs bizottság egyeztetető ülését követően. A Magosz elnökének szavai szerint az egyeztető tárgyalásokat a kormányzat képviselőivel egy napra függesztenék fel, vasárnap készek a folytatásra.