Vádat emeltek Somogybabod polgármestere ellen

Vágólapra másolva!
Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolják Somogybabod polgármesterét. Az önkormányzati vezető úgy ítélte meg: falujának mindenképpen szüksége van egy bicikliútra, hogy kevesebb legyen a baleset. Mivel a településnek nem volt elég pénze ahhoz, hogy támogatásra pályázhasson, a polgármester a barátjától kért kölcsön, s ezt az összeget tüntette fel önkormányzati önrészként.
Vágólapra másolva!

"Nem rosszat tettem, hanem jót. Illetve csak a falumnak jót, magamnak rosszat" - mondta Hartung György, Somogybabod polgármestere az MTI -nek, miután kiderült: jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a Somogy Megyei Főügyészség.

A vád szerint a polgármester 2002-ben barátaitól kérte kölcsön az önrészhez szükséges pénzt, hogy be tudjon nyújtani egy pályázatot kerékpárút építésére. A kölcsönkapott 4 millió forintot az önkormányzat bankszámlára fizette be, majd a pénzintézettől igazolást kért. A pénzzel ezután, mint önkormányzati saját erővel tudtak pályázni, és nyertek is több mint 25 millió forintot a csaknem 40 milliós beruházáshoz.

Ha a polgármestert a bíróság bűnösnek találja, le kell mondania tisztségéről. Hartung Györgyöt 1990 óta ötször választották meg elöljárónak az 560 lakosú Somogybabodon.

A gyalogosok által is használható kerékpárútra azért volt szükség, mert a falut átszelő 67-es főúton nagy a forgalom. "Életveszélyes volt kerékpárral vagy gyalogosan közlekedni, évente több baleset, köztük halálos is történt" - közölte a polgármester. Hozzátette: "Örültünk nagyon a lehetőségnek, amikor kiderült, végre esélyünk lenne arra, hogy a falu mindkét oldalán járda legyen és biztonságban lehessen biciklizni; pénzünk persze nem volt rá".

Hartung szerint ha "normális" állami támogatás lenne, most nem kéne bíróság elé állnia. Megjegyezte: igazat kell adnia egy alkotmánybírótól hallott véleménynek, miszerint "ma egy önkormányzati vezető fél lábbal a börtönben van".