Babakötvény bevezetését javasolja a kormány

Vágólapra másolva!
A törvényjavaslat értelmében a 2005. december 31-ike után született gyermekek állami támogatást kapnak önálló életkezdésükhöz. A születés évében az állam minden gyermek számára 40 ezer forintot utal át a baba Start-számlájára, amelyet a szülő nyit meg valamelyik hitelintézetnél. A Fidesz szerint a kezdeményezés csupán választási fogás.
Vágólapra másolva!

Babakötvény bevezetéséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be a kormány - jelentette be Batiz András kormányszóvivő vasárnap, sajtótájékoztatón. A pénteken benyújtott javaslat értelmében a 2005. december 31-ike után született gyermekek állami támogatást kapnak önálló életkezdésükhöz. Gyurcsány Ferenc szavai szerint a kötvény arról szól, hogy szülessen még több gyermek Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a javaslat szülői megtakarításra is ösztönöz. Az előterjesztés szerint a születés évében az állam minden gyermek számára 40 ezer forintot utal át a baba Start-számlájára, amelyet a szülő nyit meg valamelyik hitelintézetnél. Az államkincstár automatikusan számlát nyit és vezet azoknak is, akiknek szülei ezt elmulasztják.

Az [origo] babázó oldalahttp://www.babazo.hu/index.html

A rászorultak - azok, akik az akkori felülvizsgálat szerint annak számítanak, tehát a jelenlegi fogalmaink szerint rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak - 7 és 14 éves korukban további 30-30 ezer forintot kapnak az adófizetők pénzéből.

A Start-számlán összegyűlt pénzhez csak a 18. életévét betöltött fiatal juthat hozzá. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a rászoruló gyermekek számláján, akiknél a szülő egy fillért sem tesz hozzá az állami pénzhez, 18 éves korukra 220-250 ezer forint gyűlhet össze. A minden gyermeknek járó támogatással és havi 10 ezer forintos szülői befizetéssel számolva a kötvény hozammal növelt értéke a gyermek 18 éves korára mintegy 4,3 millió forint lehet.

A Fidesz szerint csak választási fogás

A Fidesz szerint a babakötvény program inkább választási fogásnak minősíthető, mint igazán komoly előrelépésnek. Meggyes Tamás fideszes esztergomi polgármester jelentéktelennek nevezte a gyermekek javára szánt összeget, amivel nem lehet felnőtt életet elkezdeni, és sem a komolyabb tanulmányok elkezdéséhez, sem az otthonteremtéshez nem elég. Az ellenzéki politikus szerint igazságtalan, hogy azok a szülők, akik képesek megtakarítani gyermekük javára, további támogatást kaphatnak évi 6000 forint erejéig. Akik viszont nem tudnak megtakarítást vállalni, nem jutnak ehhez a többletsegítséghez.

A polgármester szerint városában január elsejétől működik életkezdési támogatási program. Az első évben 500 ezer forintot kap minden megszületett gyermek, és további 20 évig évi 50 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a város másfél millió forintot ad minden gyermeknek. Ha azt nézzük, hogy a kormány a jövő évben összesen 3,8 milliárdot akar fordítani ilyen célra, Esztergom pedig 30 ezres városként 130 milliót, akkor látszik az aránytalanság - mondta az ellenzéki politikus.