MDF: támogassák a pártok az örökösödési illeték eltörlését

Vágólapra másolva!
Az MDF képviselőcsoportja arra kéri a pártok képviselőit, hogy támogassák hétfőn az MDF örökösödési illeték eltörléséről szóló javaslatuk tárgysorozatba vételét. A párt az egyenes ági leszármazottak esetében szüntetné meg az illetékfizetési kötelezettséget.
Vágólapra másolva!

Arra kéri a pártok képviselőit az MDF képviselőcsoportja, hogy támogassák hétfőn az Országgyűlésben az MDF örökösödési illeték eltörléséről szóló határozati javaslatának tárgysorozatba vételét - mondta Herényi Károly frakcióvezető szombaton Budapesten.

Az MDF javaslata az egyenes ági leszármazottak esetében szüntetné meg az örökösödési illeték fizetésének kötelezettségét - közölte az MDF frakcióvezetője sajtótájékoztatóján. A héten egyeztetést folytatott a pénzügyminiszterrel, aki nem zárkózott el a kezdeményezéstől. A Pénzügyminisztérium egyelőre keresi a költségvetés szempontjából elfogadható lehetőségeket - mondta Herényi Károly.

Egyeztetett a kérdésről a pártok képviselőivel is, s meglátása szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a képviselőcsoportok támogatni fogják az elképzelést - közölte Herényi.

Az MDF az ügyben két nap alatt több mint 100 ezer aláírást gyűjtött össze, s ha a pártok nem támogatják javaslatuk tárgysorozatba vételét, a nagy társadalmi igényre tekintettel tovább folytatják az akciót.

Herényi Károly leszögezte: az örökösödési illeték a legigazságtalanabb adónem. Ezt azzal indokolta, hogy az egyenes ági örökösödésre vonatkozó illetékből a költségvetés bevétele nem jelentős, mintegy 3,5 milliárd forint, ugyanakkor az adó a gyász legnehezebb pillanataiban sújtja a hozzátartozókat. Példaként említette, hogy Európa számos országában eltörölték ezt az adónemet.