Kisebb baleseteket okozott a havazás

Vágólapra másolva!
Az eddigi jelentések szerint főleg a déli és a nyugati megyékben esett jelentősebb mennyiségű hó. Komoly fennakadás egyelőre nincs az utakon. Somogy megyében 67-es úton kell lassabb haladásra számítani, egy keresztbe fordult teherautó miatt. Vasban egy busz csúszott házfalnak, senki nem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Vas megyében a hajnali órákban kezdett havazni, az Őrségben már 6-8 centi hó esett. A megélénkülő északkeleti szél miatt hófúvásokra kell számítani. Az utak tisztításán 27 géppel dolgozik a megyei közútkezelő. Az utak csúszósak a megyében, de a havazás egyelőre csak lassítja a közlekedést. A megyében eddig eg tartó autóbusz egy ház oldalának csúszott, Senki nem sérült meg. A Vasi volán ügyeletese szerint az autóbusz-közlekedésében egyelőre nem okozott fennakadást a havazásszerencsés kimenetelű baleset történt. Vasváron, a menetrend szerint Zalaegerszegről Szombathelyre , bár 10-15 perces késések előfordulnak.

Somogy megyében 4-6 centiméter hó esett az éjjel, a 67-es úton, a Simonfai lejtőn hét óra után keresztbe fordult egy kamion, emiatt ott lelassult a forgalom. Csak a kisebb járműveket tudják továbbengedni. A havazás a szerda esti órákban kezdődött, reggelre a megye nagy részén megszűnt, jelenleg a Balatonnál, Szántód környékén esik a hó.

Tolna megyében is lelassult a közlekedés, de hosszabb menetidővel mindenhová el lehet jutni. A késő esti órákban kezdődött havazás délről észak felé haladt, de reggelre elállt. A megyében 2-4 centiméternyi esett. A főutak vizesek, kis foltokban hókásásak, a mellékutak havasak. A hóeltakarító gépek folyamatosan dolgoztak, elzárt terület nincs a megyében, baleset nem történt.

Budapesten torlódás

A Fővinform reggeli tájékoztatása szerint a fővárosban téliesek az útviszonyok, a főútvonalakon vizes, a mellékutcákban, a hegyi utakon, a hidakon és a felüljárókon pedig (egyes részeken) havas-csúszós lehet az útburkolat. Erős a forgalom a bevezető útvonalakon a Bécsi úton, a Váci úton, az Üllői úton, és a Szerémi út - Lágymányosi híd útvonalon. Lassan lehet haladni a városközpont irányába a Budaörsi úton, a Bartók Béla úton, valamint a Villányi úton. Torlódásra van a Kiskörúton az Astoria irányába, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Andrássy úton, és a Rákóczi úton befelé.

A fővárosban a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. 50 gépe dolgozik, elsősorban a fő- és tömegközlekedési útvonalakon, a hidakon, felüljárókon, valamint a lakosság köz- és egészségügyi ellátását biztosító intézményekhez (kenyérgyárakhoz, élelmiszer-elosztókhoz, kórházakhoz, rendelőintézetekhez) vezető mellékutakon. A BKV járatai hajnalban menetrend szerint elindultak, nincs fennakadás a hegyi járatokon sem - tudatta közleményben az Rt.

A FKF Rt. a téli útviszonyok miatt fokozott körültekintést kér a járművezetőktől, és a téli gumik használatára is figyelmeztet. A társaság a magánház tulajdonosokat, házkezelőségeket arra kéri, a hozzájuk tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól.

A vasúti közlekedés zavartalan

Az éjszakai, illetve a reggeli havazások egyelőre nem okoznak gondot a vasúti közlekedésben, valamennyi reggeli vonat menetrend szerint közlekedik - közölte a MÁV Rt. szóvivője csütörtökön. A vasúttársaság felkészült arra, hogy intenzívebb havazás esetén biztosítsa a személyszállító vonatok zavartalan közlekedését, 143 vasútállomáson állnak rendelkezésre a vasúti váltók fűtőberendezései. A MÁV közleménye szerint a vasúti hálózat hat diszpécserközpontjában hóügyeletet tartanak, a hó eltakarítására száztíz ember áll készen. A vasúttársaság harminc mozdony elé szerelhető hóekéje, harmincnégy hóolvasztó gépe és tizenkét hómarója bármikor munkára fogható.