Lendvai: Ebben a formában elfogadhatatlan a garanciatörvény

Vágólapra másolva!
Az MSZP számára ebben a formában elfogadhatatlan a Fidesz garanciatörvény-javaslata - mondta Lendvai Ildikó szombaton a párt országos választmányának ülésén. A Fidesz szakpolitikusa szerint elfogadhatatlan az az érzéketlenség, amellyel a szocialisták közelítenek a témához.
Vágólapra másolva!

"Ezt a javaslatot ebben a formában a szocialista frakció soha nem fogja megszavazni" - jelentette ki Lendvai Ildikó. Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint a Fidesz javaslata azt garantálja, hogy a gyermektámogatásra rendelkezésre álló pénz a szegényebbek felől a gazdagabbak felé folyjon. Ez a társadalomfilozófia lejárt szavatosságú, elfogadhatatlan a szocialista párt számára - szögezte le.

"Nagyon nagy baj, hogy nem fogadják el a garanciatörvényben az energiaárakra tett javaslatunkat, miszerint csak inflációarányosan lehetne emelni a következő években. Mert ez pontosan azokat a szegényebb rétegeket támogatná, akiknek igen nagy szükségük van erre" - mondta Soltész Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki szerint a 2006-os költségvetésben éppen az idősotthonoktól, a fogyatékkal élőktől, a legrászorultabbaktól vesznek el. Az ellenzéki politikus szerint a szocialisták összekeverik a családtámogatási rendszert és a szociális támogatást.

A szociális támogatás a rászorultaknak van, a legelesettebbeknek, akiknek nincs munkájuk. Ugyanakkor a családtámogatási rendszerrel, a családi adórendszerrel azokat kell támogatni, akik munkával szereznek jövedelmet. Ez két különböző dolog - fejtette ki a Fidesz szakpolitikusa.