Orbán kitette honlapjára építési engedélyét

Vágólapra másolva!
Honlapján tette közzé XII. kerületi ingatlanának építési engedélyét Orbán Viktor. A dokumentumot az Orbán család gazdagodását vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság kérte, amely ma befejezte a munkáját, jelentés elfogadása nélkül. A Fidesz szerint a volt miniszterelnök vagyona nem állami forrásból származott, a kormánypárti képviselők ugyanakkor épp az ellenkezőjét állítják.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor honlapján olvashatóak XII. kerületi házának építési engedélyei. A dokumentumok bemutatására szerdán kötelezte a Fidesz elnökét a családja gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság. Kovács Tibor, az MSZP képviselője ezt azzal indokolta, hogy a vagyonosodás vizsgálatához van szükség a Cinege úti ház építési engedélyére, mert abból következtetni lehet az ingatlan értékére.

A www.orbanviktor.hu oldalról kiderül: eredetileg egy kétlakásos ingatlan egylakásossá történő átalakítását kérvényezték 2002 nyarán. Majd egy évvel később módosították az építési engedélyt, amely így hozzájárul az ingatlanon meglévő egy egylakásos és egy kétlakásos lakóépület átalakításához és a tetőtér beépítéséhez. Az új engedély két egylakásos lakóépület kialakítására, valamint támfalgarázs, kerti építmény és föld alatti tároló létrehozására irányult.

Az Orbán család meggazdagodását vizsgáló bizottság szerdán tartotta utolsó ülését. Az elmúlt fél évben a Fidesz nem vett részt a testület munkájában, mégis készített jelentéstervezetet. E szerint "az Orbán család nem gazdagodott állami forrásból, Orbán Viktor házastársának kisebbségi tulajdonában álló cég vagyona csak törvényes forrásból származott".

Ezzel szemben a kormányoldal álláspontja az, hogy a volt miniszterelnök közjogi funkcióját családi vállalkozásának gyarapodásában úgy használta fel, hogy "a sárazsadányi földek, a családi bányák esetében az olcsón vásárolt tulajdon állami támogatás által értékelődött fel". A kormánypárti jelentés szerint ehhez bizonyos személyek, szervezetek segítségére szükség volt, akik, illetve amelyek később állami támogatáshoz vagy állami megrendeléshez jutottak.

A bizottság jelentés elfogadása nélkül fejezte be munkáját, ahhoz ugyanis nem volt meg a kellő többség. Végül úgy döntöttek, hogy négy korábbi bizottsági dokumentumot nyújtanak be a parlamentnek.