Elkapták a rendőrök a Paks ellen tiltakozókat

Vágólapra másolva!
Be nem jelentett akcióval tiltakozott a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása ellen kedden a Parlament előtt a Greenpeace. A 20 környezetvédő aktivistát a rendőrök elszállították a helyszínről.  Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja az atomerőmű élettartamának meghosszabbításáról szóló indítványt.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet be nem jelentett akcióval tiltakozott a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítása ellen kedden a Parlament előtt. A 20 sárga ruhás aktivista villamossal érkezett, majd pedig az Országgyűlés elé egy óriási vásznat feszített ki, amelyen a radioaktív sugárzás szimbóluma volt látható. A tüntetők "Paks, hosszabbítást ne!" és a "Stop Paks!" feliratú táblákkal demonstráltak.

A rendőrök az akció megkezdése után 10 perccel érkeztek a helyszínre, felszólításukra azonban a demonstrálók először nem mentek el. A tiltakozókat a rendőrök ezután igazoltatták és elszállították. A rendőrség közlése szerint 16 aktivistát őrizetbe vettek.

A környezetvédők azért tiltakoztak, mivel a Parlament most tárgyal az atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról. A beterjesztett indítvány szerint az Országgyűlés ahhoz adná elvi hozzájárulást, hogy 20 évvel tolódjon ki az 1982-1987-ben üzembe helyezett négy paksi reaktor 30 éves élettartama. A környezetvédő szervezetek szerint az atomenergia helyett a megújuló energiaforrások, azaz a szél-, a nap- és a geotermikus energia arányát kéne növelni.