Kémügy: poligráffal keresték a kiszivárogtatókat

Vágólapra másolva!
Az állítólagos magyar-román kémügy kapcsán saját beleegyezésükkel csaknem száz nemzetbiztonsági tisztet és tiszthelyettest teszteltek hazugságvizsgálóval, a tesztet senki sem tagadta meg - közölte a Magyar Televízió Híradója hétfőn este.
Vágólapra másolva!

A hírműsorban elhangzott: a nemzetbiztonsági szolgálatoknál azért indítottak vizsgálatot, hogy kiderítsék, valóban volt-e kiszivárogtatás annak kapcsán, hogy "titkosszolgálati munkatársak politikusoknak adtak át titkos dokumentumokat". Ez bűncselekménynek, államtitoksértésnek számít.

A Híradó információja szerint hazugságvizsgáló berendezést is használtak a vizsgálat során. Elhangzott: a nemzetbiztonsági államtitkár azt mondta, hogy konkrét ügyről nem beszélhet ugyan, de hazugságvizsgálót igen gyakran használnak.

"Azt meg tudom erősíteni, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok eszköztárában az ön által említett hazugságvizsgáló készülék benne van, és adott esetben, ha szakmailag indokolt, az érintett hozzájárulásával ezeknek a készülékeknek az alkalmazása gyakorlat" - fogalmazott Tóth András.

A Híradó szerint mindenkin elvégezték a vizsgálatot, akik kapcsolatba kerültek az ügy papírjaival. Ez a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál csaknem száz tisztet és tiszthelyettest jelent. A készülék egy-két esetben jelzett, ami azt is jelentheti, hogy az illető hazudott. Az ügyészség és a bíróság előtt nem perdöntő az ilyen vizsgálat.