Elfogadták a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló törvényt

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés 180 igen szavazattal, 140 ellenszavazattal és hét tartózkodással elfogadta a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló törvényt hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az új jogszabály szerint a családi pótlék havi összege jövő január 1-jétől az egygyermekes családokban 11 ezer, kétgyermekes család esetén gyermekenként 12 ezer, három- vagy többgyermekes családban 14 ezer forint lesz. Egyedülálló szülő esetén a támogatás összege minden kategóriában gyermekenként ezer forinttal magasabb. Tartósan beteg, illetve súlyosan beteg gyermek esetén a támogatás 21, illetve 23 ezer forint havonta. A családi pótlék megemelt összegébe beépül a rendszeres gyermekvédelmi támogatás és az adókedvezmény, amely csak a három- és többgyermekes családok esetében marad meg.

A módosítás értelmében az anyák a gyes folyósítása mellett az eddigi időkorlátozás nélkül, teljes munkaidőben vállalhatnak munkát a gyermek egyéves korától.

A családtámogatási rendszer átalakításáról szóló törvény záróvitájában Harrach Péter (Fidesz) azt mondta, hogy egy olyan rendszert épített le a kormány, amely jól működött. Véleménye szerint kár volt egy differenciált, a különböző élethelyzetekhez alkalmazkodó családtámogatási rendszert felszámolni és helyette egy leegyszerűsített, csupán a segélyezés típusú ellátást meghagyó új rendszert bevezetni.

Kiemelte, hogy az átalakítás megszünteti a kiegészítő családi pótlékot, amely eddig csak a rászoruló gyermekeknek járt, ezentúl pedig, mint mondta, mindenki fogja kapni, az is, aki gazdag, az is, aki szegény. Ez nem igazságosság - tette hozzá. Az Orbán-kormány szociális minisztere hangsúlyozta: a Fidesz többször tett javaslatot arra, hogy a benyújtott törvénymódosítást vonja vissza a kormány, hiszen pártja szerint a családoknak és a nemzet egészének ez a törvény káros.

Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára hangsúlyozta: semmi nem tudja a kormányt eltántorítani attól, hogy ne azoknak a családoknak adjon, akiknek kevesebb van. Az államtitkár kiemelte, hogy nem szűnik meg a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, a 13. havi családi pótlék és a természetbeni juttatások, egyszerűen lesz egy egységes családtámogatási rendszer, amely sokkal egyszerűbb, mint ami eddig működött.