Vágólapra másolva!
A magyar-amerikai viszonyról kibontakozott vita tisztázása és lezárása érdekében a hivatkozott stockholmi nagyköveti jelentés csütörtöktől megtekinthető lesz a Külügyminisztérium (KÜM) honlapján - közölte a Külügyminisztérium szerdán a napokban elhangzott kérések kapcsán.
Vágólapra másolva!

A külügyi bizottság elnöke által említett stockholmi nagyköveti távirat nem tartalmaz a kormányfő számára megfogalmazott kampányjavaslatokat. A külügyi bizottság elnöke és vezetői betekinthetnek a hivatkozott táviratba - áll a külügyi szóvivő közleményében.

A minisztérium közölte azt is, hogy az új iraki hadsereg felszereléséhez kiküldött T-72-es tankok ügyében felvetett kérdés értelmezhetetlen. Tekintettel arra, hogy az ügy részleteinek nyilvánosságra hozatala sértené Magyarország és szövetségeseinek érdekeit, erről az ügyről további tájékoztatást a minisztérium nem kíván adni.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke két külpolitikai kérdésben, a stockholmi nagykövettel és az Irakba kiküldött tankokkal kapcsolatban azt kérte a külügyminisztertől, hogy tegye lehetővé a rejtjeltáviratokba való betekintést és készítsen összegzést ezekről.

Németh Zsolt a távirati irodának szerdán elmondta: az egyik kérdés az, vajon igaz-e, hogy Magyarország stockholmi nagykövete táviratában a kormányfő számára kampányjavaslatokat fogalmazott meg. "Amennyiben ez igaz, az ellentétes a közszolgálatiság követelményével" - tette hozzá.
Mint mondta, a másik ügyben az a kérdés, hogy az Irakba kiküldött T-72-es tankok felújítása valóban a washingtoni és a brüsszeli nagyköveti táviratok kereszttüzébe került-e.

A politikus közölte: betekintést kérnek a két üggyel kapcsolatos rejtjeles táviratokba és egy hasonló összegzést, mint amilyen a 2001-2002-es magyar-amerikai kapcsolatokról felkerült kedden a minisztérium honlapjára.