Jogsértő volt a turul felállítása

Vágólapra másolva!
Jogsértőnek nyilvánította a XII. kerületi turulszobor felállítását a közigazgatási hivatal. Az SZDSZ által vitatott építkezésről a kerület polgármestere, Mitnyan György korábban azt állította, hogy törvényes.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal építésfelügyeleti osztálya pénteken megállapította, hogy jogsértő volt a turulszobor felállítása a XII. kerületben. Forgách Imre hivatalvezető közölte, hogy a szobor elhelyezésével a XII. kerületi önkormányzat nyíltan szembehelyezkedett a hatályos jogszabályokkal.

"Minden törvényes eszközt igénybe fogunk venni annak érdekében, hogy a jogsértő helyzet ne maradhasson fenn" - áll a hivatalvezető közleményében. Forgách hozzátette azt is: el akarja kerülni, hogy október 23. előestéjén a nemzeti ünnephez méltatlan dolog történjen egy esetleges helyszíni intézkedés során. Ezért az ünnep előtt nem bontják el a szobrot.

A közlemény szerint Mitnyan György (Fidesz), a kerület polgármestere március 30-án még jogszerűen kért építési engedélyt a szobor felállítására. A Fővárosi Közgyűlés azonban áprilisban nem járult hozzá az emlékmű felállításához, az augusztusban kapott építési engedély csak parkfelújításra, térrendezésre vonatkozott.

Mitnyan korábban azt állította, hogy a közgyűlés döntésképtelennek bizonyult, tehát nem utasította el egyértelműen az építési kérelmet. A polgármester az MTI megkeresésére nem reagált a hivatal döntésével kapcsolatban. Torma Szilvia, a polgármester titkára annyit jegyzett meg, hogy a polgármester pénteken biztosan nem reagál a hivatalvezető közleményére, csak ha azt hivatalosan megkapja.

A hivatalt XII. kerületi SZDSZ-es képviselők kérték fel intézkedésre, akik nem csak az engedély hiánya miatt akarták leállítattni az építkezést. Attól is tartottak, hogy a neonácik kedvelt találkozóhelye lesz a turulmadár szobra. Az építkezés október elején kezdődött, az eredeti tervek szerint a polgármester október 22-én adta volna át a turulos emlékművet.