Elkezdődött a törökbálinti robbanás pere

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a törökbálinti robbanással kapcsolatos egyik kártérítési per a Pest Megyei Bíróságon. Hét magánszemély és a törökbálinti önkormányzat összesen több mint 15 millió forintot követel a Pyro-Technik Kft.-től. A cég telephelyén tavaly augusztus 5-én hatalmas robbanássorozat volt. A szerencsétlenség helyszínén három dolgozó vesztette életét.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi
Tűzoltás a robbanás után

A magánszemélyeknek a robbanás közelében volt a telkük, melyen súlyosan megrongálódott ház, ingóság, gépjármű, kert, ezért perelték be a Pyro-Technik Kft.-t. Az önkormányzat azért perel, mert a szerencsétlenség után kiadásai voltak a károsultak gyors megsegítésével kapcsolatban.

A kft. jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson azt kérte: a polgári pert függesszék fel az ügyben folyó büntetőeljárás lezárásáig, mert ott fog kiderülni, mi is történt valójában a telephelyen a robbanáskor. A cég ügyvédje elmondta, hogy a Pyro-Technik minden rá vonatkozó előírást betartott. A detonáció helyszínén viszont olyan robbanóanyag-maradványokat találtak, amelyekkel a kft. nem is foglalkozott. Így alaposan feltételezhető, hogy a Pyro-Techniktől független, elháríthatatlan külső ok idézte elő a detonációt, nem zárható ki az idegenkezűség - közölte az ügyvéd. Azzal is érvelt, hogy a károsultak ingatlanai szabálytalan módon, rossz helyre épültek.

Az önkormányzat és a magánszemélyek képviselője ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a károsultak ingatlanainak esetleges szabálytalanságai legfeljebb a kártérítés mértékét csökkenthetik, azt pedig bizonyítania kellene az alperesnek, hogy rajta kívül álló elháríthatatlan ok vezetett a robbanáshoz.

A károsultak ügyvédje elmondta azt is, hogy a több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és robbanóanyaggal visszaélés miatt tavaly indult nyomozás négy gyanúsítottal, köztük a cég volt vezetőivel szemben a befejezéséhez közeledik, rövidesen iratismertetésre kerülhet sor.

A Pest Megyei Bíróság a kártérítési pert nem függesztette fel, ellenben felszólította a feleket, hogy csatolják be bizonyítékaikat és decemberre elnapolta a tárgyalást. A bíró nem zárta ki, hogy közbenső ítélettel előbb csak a kártérítés jogalapjáról dönt, és a kártérítés összegszerűségét majd csak akkor fogja vizsgálni, ha a keresetnek megfelelő jogerős döntés születik a jogalap kérdésében.

Egy másik polgári eljárásban három károsult perli a tavaly augusztus 5-i törökbálinti robbanás miatt a Pyro-Technik Kft.-t a Budaörsi Városi Bíróság előtt.