Újra kikérdeznék Orbánt a vagyonáról

Vágólapra másolva!
Orbán Viktort is meghallgatná ismételten a vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság. Korábban a Gyurcsány-bizottság is úgy döntött: két alkalommal is kikérdezi a miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Orbán júliusi bizottsági meghallgatásán

Az Orbán-bizottság (amelynek munkájában a fideszes képviselők nem vesznek részt) szükségesnek tartja Orbán Viktor ismételt meghallgatását, s erre november 9-ét javasolja a volt miniszterelnöknek - mondta a bizottság ülését követően Szabó Zoltán (MSZP). Idén nyáron egyszer már meghallgatta a testület a volt kormányfőt.

Korábban már a Gyurcsány-bizottság is úgy döntött, hogy nem elég egyszer meghallgatni Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt cégügyeiről és vagyoni helyzetéről, ezért szerdán másodszor is kikérdezte a testület.

A képviselő azzal indokolta az újabb bizottsági meghívást, hogy szerinte számos újabb tény került felszínre, ami Orbán Viktor több korábbi kijelentését megkérdőjelezi.

Az ellentmondások között a szocialista politikus elsőként azt említette, amikor Orbán Viktor tagadta, hogy felesége tokaji birtokát - törvénytelenül - apportálni kívánták volna a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-be. Cégbírósági adatok bizonyítják, hogy "az apportálást megkísérelték", ám ezt az illetékes cégbíróság elutasította.

A politikus elmondta: "a volt miniszterelnök bizottsági meghallgatásán kijelentette, felesége 2002-ben vagy 2003-ban adta el a kft.-ben lévő tulajdonrészét, (...) és a www.orbanviktor.hu honlapon (...) ez olvasható: a már korábban eladott tokaji föld". Ezzel szemben a kft.-ben lévő tulajdonrészét Lévai Anikó 2005 januárjában adta el, és a tulajdonilap-másolatok szerint "egyetlen négyzetméter földet sem adott el Tokajhegyalján".

Szabó Zoltán szerint ellentmondás van Orbán Viktornak a Haris közi lakással kapcsolatban tett kijelentése és a mai szakértők becslései között is. Míg ugyanis a volt miniszterelnök a lakás 63 millió forintos eladási árát reálisnak tartotta, addig három szakmai cég értékelése szerint ez az összeg 2002-ben nem haladhatta meg az 50 millió forintot. A lakás bérbe adása kapcsán is ellentmondás van - mondta Szabó Zoltán -, hiszen míg Orbán Viktor szerint az ebből származó jövedelmet feltüntették vagyonbevallásukban, addig Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője - Lévai Anikóra hivatkozva - korábban úgy nyilatkozott a nyilvánosság előtt, hogy ez az összeg nem szerepel a vagyonbevallásban.

Az ellentmondások sorát Szabó Zoltán a felcsúti földek ügyeivel folytatta. Mint mondta, Orbán Viktor kijelentése szerint ezeknek a földeknek "legfeljebb a felét vették Bognár Sándortól" megfelelő áron. Ám a tulajdonilap-másolatok szerint a tulajdonukban lévő 54 hektár felcsúti földet Bognár Sándortól vásárolták hatmillió forintért, amikor ezek a földek a kimutatások szerint már 12 millió forintot értek.

A rendelkezésre álló adatok szerint nem helytálló Orbán Viktornak az a kijelentése sem, amikor azt mondta: hatáskört kellett volna elvonnia ahhoz, hogy Alcsútdoboz ne kapja meg a 2002-es - az ő földjeinek értékét is növelő - címzett támogatást - mondta Szabó Zoltán. Hozzátette: az adatok szerint mind a 2002-es címzett támogatásokról szóló törvényt, mind pedig azt a törvényt, amely e támogatások elbírálását 2002 közepéről előbbre hozta úgy, hogy ezekről még a jobboldali többségű parlament dönthessen, az Orbán-kormány nyújtotta be. Ez azt jelenti, hogy ezt a kormány "nem tehette Orbán Viktor egyetértése nélkül" - mondta a képviselő.

A Fidesz közleményben reagált Szabó Zoltán kijelentéseire. E szerint "elég komoly színészi teljesítmény, hogy a szocialisták minden vizsgálóbizottsági ülésen vádat emelnek Orbán Viktor ellen, majd látszólag pártatlan vizsgálat során elbírálják saját vádjaikat. Ebben a nagy igyekezetükben mára odáig jutottak, hogy szerintük Orbán Viktor már hat évvel miniszterelnökké választása előtt visszaélt hatalmával, illetve, hogy az Orbán-kormány azért juttatott 4 milliárd forintot Tokajhegyaljának, hogy a Lévai Anikó résztulajdonában álló kft. -től 2,7 millió forintért szőlőt vásárolhassanak. Az egész színjáték arra való, hogy a szocialisták eltereljék a figyelmet luxusbaloldali miniszterelnökük milliárdjai keletkezésének tisztázatlan körülményeiről" - olvasható a közleményben.