Papagájkórban halt meg a deszki férfi

Vágólapra másolva!
Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy papagájkorban szenvedett az a férfi, aki múlt héten halt meg a deszki kórházban. A férfi abban a szentesi baromfifeldolgozó üzemben dolgozott, ahol azóta hét újabb papagájkórgyanús esetet találtak. Az ÁNTSZ figyelőszolgálatot állított fel a üzemben.  Magyarországon a '70-es évek óta nem volt halálos kimenetelű papagájkór-fertőzés.
Vágólapra másolva!

Papagájkórban szenvedett az a 43 éves férfi, aki múlt héten halt meg a deszki kórházban - állítja mikrobiológiai vizsgálatokra hivatkozva az ÁNTSZ. Kovács Ferenc Csongrád megyei tiszti főorvos elmondta: ahol madarakkal foglalkoznak, ott ez a betegség minden esetben kockázati tényező, ráadásul a szárnyasok nagy része tünetmentesen hordozója a fertőzésnek. A főorvos hozzátette: a papagájkórnak semmi köze a madárinfluenzához. Magyarországon a hetvenes évek óta nem volt halálos kimenetelű papagájkór-fertőzés.

A tiszti főorvos elmondta: az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi a szentesi baromfifeldolgozó több mint ezer dolgozóját, és egyenként megvizsgálta a 78 betegállományban lévő munkatársat. Mivel nagyon sok tünetmentes átfertőződés képzelhető el, így várhatóan még további megbetegedéseket találnak. Az ÁNTSZ vizsgálatai alapján a szentesi baromfifeldolgozó üzem hét további dolgozójánál merült fel a fertőzés gyanúja, közülük két esetben ezt be is bizonyították a vizsgálatok.

Azt is vizsgálták, hogy milyen intézkedéseket tettek az üzemben a fertőzés ellen. Az ÁNTSZ egy figyelőszolgálat elindítását tervezi: az üzem táppénzen lévő dolgozóit folyamatosan ellenőriznék, és akinél felmerül a papagájkór gyanúja, azoknál vérvizsgálatot és járványügyi vizsgálatot végeznek el.